Ga naar hoofdinhoud

Behangpapier als lichtbron


Een Brits bedrijf heeft behangpapier ontwikkeld dat over enkele jaren de traditionele lamp kan vervangen en de CO2-uitstoot van verlichting drastisch naar beneden kan halen.

Lomox, het bedrijf uit Wales, maakt daarvoor gebruik van "Organic Light Emitting Diodes" (OLED), een erg zuinige technologie die nu al gebruikt wordt in gsm’s, computer en flatscreen tv’s. De diodes kunnen op een dunne film worden aangebracht en zo als behangpapier op de muur gehangen worden.

 

Overheidsbeurs 

Het bedrijf kreeg een overheidsbeurs van 500.000 euro van de Britse Carbon Trust om de technologie uit te werken. "Verlichting is een belangrijke bron van CO2-uitstoot", zegt Mark Williamson van de Carbon Trust. "Deze technologie heeft het potentieel om ultra-efficiënte verlichting te produceren voor een breed scala aan applicaties."

(Lees verder onder de afbeelding)

OLED

 

Wereldwijd 

OLED-verlichting is naar schatting nog eens 2,5 maal efficiënter dan de huidige spaarlampen. Lomox neemt zich voor de eerste producten al in 2012 op de markt te brengen. Voor de verdere ontwikkeling en productie moet het bedrijf nog 3,8 miljoen euro investeren. Het onderhandelt naar eigen zeggen met een "groot wereldwijd technologiebedrijf" voor die financiering, maar wil geen details geven.

 

 

Bron: Duurzaamheidsnieuws


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Heimtextil gaat niet door in januari

Update van factsheet Lichamelijke Overbelasting

Webinar over ‘Vervroegd Uittreden’ en ‘Generatiepact’

Vliegtuigen kampen met afbrokkelende verf

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 2021 terugkijken


Naar archief >