Ga naar hoofdinhoud

Barink in de race voor Brillux Award


Barink Schilderwerken uit het Overijsselse Hengelo heeft het bij de Brillux Design Award tot de laatste twintig geschopt. En in de categorie openbare gebouwen zelfs tot de laatste drie. Geen geringe prestatie, aangezien meer dan 700 projecten meededen aan de wedstrijd van het Duitse verfmerk.

De Brillux Design Award ging voorheen door het leven als de Deutsche Fassadenpreis. Na 25 jaar lang te zijn uitgereikt in Duitsland, maken nu voor het eerst ook alle Brillux-gebruikers uit andere landen kans op een van de zes onderscheidingen. Barink dingt mee om de prijs voor openbare gebouwen en is al zeker van goud, zilver óf brons.

‘In elk geval derde’, lacht Wenda van der Vegte, die Barink Schilderwerken samen met haar man Roy runt. Het project waar het om gaat is het pand van Concordia – voor film, theater en exposities – aan de Langestraat in Enschede, in bezit van de gemeente. Volgens de website van Barink een samenvoeging van een oud en een modern pand waar diverse verfsystemen zijn toegepast, overgoten met een sausje kunst.

Glas-in-lood

Wat heet: in samenwerking met twee kunstenaars is een rood en blauw lijnenspel op het gebouw aangebracht, een zogenoemde anamorfose, ontworpen door Studio Rameckers de Rond. Vanuit een bepaald oogpunt laten de rechte rode lijnen zich aanzien als trappen, naar analogie van Concordia’s karakteristieke rode wenteltrap. De ronde blauwe lijnen zijn een weerspiegeling van de glas-in-loodramen van de Jacobuskerk aan de overzijde van de straat.

Barink Schilderwerken voorzag het Concordia-pand in Enschede, samen met twee kunstenaars, van een blauw en rood lijnenspel. Foto’s: Barink Schilderwerken

Voor het artistieke gedeelte kon beginnen, was Barink druk doende met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Zo vertoonden de gepleisterde gevels veel scheurvorming en was sprake van houtrot. Na de houtrotsanering heeft Barink op de gevels een zogenoemd scheuroverbruggend systeem met weefseldoek aangebracht, afgewerkt met een elastische coating. Tevens heeft het Twentse bedrijf het Concordia-logo in zes tinten grijs op de gevel geschilderd.

Veer voor vakwerk

‘Wij zijn verrast en ook behoorlijk trots dat we zover zijn gekomen’, zegt Wenda van der Vegte. Hoewel het gros van de inzendingen uit Duitsland komt, dingen ook schildersbedrijven uit onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Polen en dus Nederland mee om de prijzen. ‘Wij willen schilders motiveren mooie stukjes vakwerk te blijven leveren’, motiveert Peter Engelsman, accountmanager en gereedschapsspecialist bij Brillux. ‘Zie deze prijs als een veer voor hun werk, dat we graag onder de aandacht brengen.’

Engelsman gaat er prat op dat de jury onafhankelijk is en ‘absoluut niet’ bestaat uit mensen van Brillux. De uitreikingen zijn 23 september in Münster.

‘Concordia’ in zes tinten grijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


BusinBedrijf.nl wordt Vehikit

Nu te zien: voorselectie Nationale SchildersVakprijs

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Schilderstudenten trainen met virtuele verfspuit


Naar archief >