Mousselineglas, een glasstijl die erg populair was in de negentiende
eeuw, is weer verkrijgbaar. Gerco Honders, eigenaar van het
Bredevoortse glasbewerkingsatelier ’t Aanzicht, levert glas met antieke en
ouderwetse dessins.
“In die boekjes stonden tekeningen van geëtste en gestraalde ramen, maar achterin stonden ramen met dessins in mousselineglas”, vertelt Honders. Hij heeft daarvoor al wel eens raampjes in mousselineglas gezien en die ook gereconstrueerd. “Maar ik had nog nooit plaatjes ervan gezien, hoewel een enkel motief nog wel te bestellen was.”
Patronen
De afbeeldingen in de catalogi inspireren de Bredevoortse glaskunstenaar om zelf ramen van mousselineglas te gaan maken. Daarmee gaat hij een stuk terug in de tijd, want de glasstijl is populair aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Daarbij wordt glas met behulp van patronen van terugkerende dessins afgeplakt.
De niet afgeplakte delen worden mat gemaakt, waarna het materiaal waarmee het glas beplakt is, ervan af wordt gehaald. Zodoende blijven de dessins doorzichtig.
Moderne hulpmiddelen
Gaat Honders met het mousselineglas terug in de tijd en doen de ontwerpen inderdaad ouderwets aan, hij gebruikt bij het vervaardigen van ‘zijn’ figuren wel de modernste hulpmiddelen. “Voorheen werd gebruikt gemaakt van zinken mallen. Ik heb de figuren opnieuw in de computer moeten tekenen en heb ze toen ingescand”, vertelt Honders, die de afbeeldingen vervolgens naar een plotter (computergestuurde tekenmachine) heeft gestuurd. Die draait de figuren uit.
Knippen en plakken
Het digitaal verwerken van de dessins is een monnikenwerk. “De patronen in die oude boekjes zijn zo slim gemaakt dat ze niet met plakken en kopiëren zijn te reproduceren.
De figuren zijn ook niet strak. Dus ik heb elk figuur moeten natekenen. Daar moet je inderdaad geduld voor hebben. Ik heb gewoon gezegd: ‘Ik ga er echt voor zitten en de komende twee maanden doe ik niets anders’.”
Honders kan ramen in mousselineglas in dertien ontwerpen leveren. Die komen alle uit oude catalogi. “Nee, ik heb nog geen eigen ontwerpen, het is uiteindelijk wel de bedoeling dat die er komen. Maar het tekenen van figuren is heel complex.”
Voordeuren
Ramen in mousselineglas kunnen worden gebruikt in lampen, als scheidingswanden in bijvoorbeeld kantoren en cafés, maar ze passen volgens Honders ook uitstekend in voordeuren van woonhuizen.
“Hartstikke grappig”, vindt de Bredevoorter. ” Je kunt er prima de voordeur mee pimpen. We moeten af van die Gamma-standaardvoordeuren. Niet dat ik campagne tegen de Gamma wil voeren, maar met een raam van mousselineglas heeft iedereen zijn eigen voordeur.”
Voor meer informatie: www.mousselineglas.nl
Bron: De Gelderlander
– Glas