Ambacht in Beeld: van airbrush tot calligraffiti • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Ambacht in Beeld: van airbrush tot calligraffiti


Marmeren, airbrush-painting, Japans lakwerk en calligraffiti: geïnteresseerden kunnen zich erin onderdompelen tijdens het Ambacht in Beeld Festival, 28 en 29 september in De Hallen Amsterdam.

Het evenement, waarin meer dan vijftig specialisten uit verschillende beroepen hun kennis en vaardigheden delen, wordt voor de zevende keer gehouden. Te midden van de demonstraties, performances, workshops en masterclasses kunnen ook schilders – en andere belangstellenden in dit vak – hun hart ophalen.

Zo deelt Lucy McGrath de basisbeginselen van marmeren in een Engelstalige workshop die het midden houdt tussen schilderen, afdrukken en wetenschap. Dave van Gompel, kunsthistoricus en meubelrestaurateur, springt in de bres voor een eeuwenoud maar bedreigd ambacht: Japans lakwerk, ook wel urushi. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het sap van de boom Toxicodendron vernicifluum.

Daan Wille van Team Blazin’ vertelt op zijn beurt alles over calligraffiti, een fusie tussen kalligrafie en graffiti (foto boven). Wie dat wil, kan met deze techniek ter plekke een kunstwerk maken met zijn of haar eigen naam erop.


Wie snel een realistisch werk met airbrush wil vervaardigen, kan zich melden bij Marissa Oosterlee. Zij geeft al vijftien jaar les in dit ambacht, bekwaamde zich recent ook in olieverf en werkte als illustrator voor bedrijven als Davilex, Nintendo en Jumbo. Onlangs maakte ze de poster voor Constantin Film een nieuwe Netflix-serie.

Kijk voor het complete programma en minimumleeftijden op de website van het Ambacht in Beeld Festival.


Marissa Oosterlee maakt bezoekers op een praktijkgerichte manier wegwijs in airbrushing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Moderne én klassieke technieken beslissen finale SP&M Challenge

Ambacht in Beeld Festival en symposium

SchildersVAKTV | Buurt loopt uit voor muurschildering

SchildersVAKTV: Luxeproject en tips voor decoratieschilders


Naar archief >