Ga naar hoofdinhoud

AkzoNobel: gelijk van Ondernemingskamer (update)


AkzoNobel hoeft geen buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) te beleggen. Dat besloot de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam maandag 29 mei. Het is een voorlopig nieuw hoogtepunt in de overnamestrijd tussen PPG en AkzoNobel.

 

De opstandige aandeelhouder Elliott wilde met de rechtszaak en een buitengewone aandeelhoudersvergadering afdwingen om meer supercommissarissen te benoemen in de aanloop naar een mogelijk ontslag van president-commissaris Antony Burgmans van Akzo Nobel. Daarmee zou de weg vrij moeten komen voor verdere constructieve onderhandelingen richting overname van AkzoNobel door PPG.

 

De bestuursrechter oordeelde dat het in beginsel aan het bestuur van AkzoNobel is om de strategie van het bedrijf te bepalen en niet verplicht is om de aandeelhouders via een aandeelhoudersvergadering daarbij te betrekken.

 

PPG beraadt zich op mogelijke volgende stappen. Volgens de geldende beursregels moet PPG vóór 1 juni een officieel (vijandig) bod doen op AkzoNobel. Gezien de korte tijdspanne en de uitspraak van de Ondernemingskamer heeft PPG nu twee weken uitstel gevraagd. Of PPG dat uitspel krijgt is nog niet bekend.

 

Update 31-5-2017

Het door PPG aangevraagde uitstel voor een definitief bod op AkzoNobel is door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet verleend. PPG had geprobeerd meer tijd te krijgen na de uitspraak van de Ondernemingskamer om geen buitengewone aandeelhoudersvergadering te hoeven beleggen. Als PPG uiterlijk donderdagavond 1 juni geen definitief bod op AkozNobel heeft uitgebracht, zal de Amerikaanse verfproducent minstens een half jaar moeten wachten alvorens dat weer te kunnen doen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Akzo zet in Frankrijk stap naar mondiaal marktleiderschap

AkzoNobel doet weer een overname

Arvas neemt Showa-importeur over

AkzoNobel komt met winstwaarschuwing

Akzo-dochter lanceert anti-muggenverf


Naar archief >