Akkoord: nieuwe verzekering voor loon doorbetalen bij ziekte • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Akkoord: nieuwe verzekering voor loon doorbetalen bij ziekte


Er komen een aantal nieuwe maatregelen om met name kleine bedrijven te ondersteunen bij langdurig zieke werknemers. Dat heeft minister Koolmees van Sociale zaken samen met het Verbond van Verzekeraars en een aantal werkgeverskoepels afgesproken. De minister stelt onder andere 450 miljoen euro ter beschikking.

De afspraken moeten ondernemers van kleine bedrijven stimuleren om weer mensen in dienst te nemen. Al jaren doen veel mkb-bedrijven dat liever niet meer, vanwege de regel dat het bedrijf het loon van een langdurig zieke werknemer zeker twee jaar moet doorbetalen en daarnaast moet zorgdragen voor reïntegratie van de (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemer.

De verzekeraars zijn bij het overleg betrokken omdat er een MKB-verzuim-ontzorgverzekering komt. Die moet de kleine bedrijven, met name bedrijven die niet over een eigen HR-afdeling beschikken en het lastig vinden om aan alle formele eisen en stappen te voldoen, hierin ontzorgen. Deze verzekering vangt het financiële risico op en helpt bij de verplichtingen en taken rond de loondoorbetaling bij ziekte.

De overheid stelt daarnaast 450 miljoen euro ter beschikking in een tegemoetkomingsregeling voor het doorbetalen van loon bij ziekte.

Verder maakten de overheid en de werkgeversorganisaties (MKB-Nedelrand, VNO/NCW en LTO Nederland) nog een aantal andere afspraken die helderheid moeten geven over de verantwoordelijkheden van (kleine) bedrijven ten opzichte van hun zieke werknemers. Minister Koolmees in een commentaar: ‘We zetten samen een grote stap om een lang slepend probleem aan te pakken. Tegelijkertijd blijven alle rechten van de zieke werknemers hetzelfde.’


Deel via:

1 reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven

Ook Caparol binnenkort in gerecyclede verfemmer


Naar archief >