Ga naar hoofdinhoud

Aftrek voor monumenten blijft (voorlopig)


Meldden we onlangs nog dat particuliere bezitters van rijksmonumenten vanaf 1 januari 2017 onderhoud aan hun bezit niet meer fiscaal mogen aftrekken, dit plan heeft minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onder politiek druk (voorlopig) in de ijskast gezet.

De regering maakte het besluit om de fiscale aftrek te schrappen bekend op Prinsjesdag. Onder druk van de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en SP, maar ook van de eigen coalitiepartijen ziet Bussemaker (voorlopig) van het voorgenomen plan af. De criticasters vonden het plan van Bussemaker om de monumentenaftrek te schrappen te onduidelijk en niet goed onderbouwd.

In een antwoord op die opmerkingen antwoordt Bussemaker ‘de Kamer te verzoeken de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden’. Ook de aftrek voor scholing laat ze ongemoeid.

Versneld uitvoeren

Nu de belastingaftrek voor het onderhoud van monumentale panden volgend jaar dus niet verdwijnt, moet zij 25 miljoen euro op haar begroting zien te vinden. Dat bedrag kan nog hoger uitpakken omdat Bussemaker vreest dat eigenaren van monumentenpanden onderhoudswerkzaamheden volgend jaar versneld gaan uitvoeren.

Omdat Bussemaker vindt dat het huidige systeem gevoelig is voor fouten en onbedoeld gebruik, gaat Bussemaker de komende tijd werken aan nieuwe voorstellen om de fiscale aftrekregeling te vervangen. Met de huidige fiscale regelingen voor de scholingsaftrek en de monumentenzorg kan Bussemaker, volgens haar, niet voldoende bijsturen. Ook zouden de aanpassingen gepaard gaan met bezuinigingen van in totaal 130 miljoen euro.

OnderhoudNL blij

OnderhoudNL Restauratieschilders heeft zich vanaf het begin beziggehouden met de lobby tegen de voorgenomen aanpassingen en de brandbrief die is verstuurd naar de minister.

Voorzitter Hans Wolters van de sector Restauratieschilders is erg blij met het besluit. “Dit is heel goed nieuws! Door het behouden van de subsidieregeling blijven monumentenbezitters gemotiveerd om het onderhoud te blijven laten uitvoeren door onze gespecialiseerde restauratieschilders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Subsidie voor Zuid-Hollandse erfgoedprojecten

Miljoenensubsidie voor vier grote monumenten

Infobladen dampremmende en waterkerende folies

Pieter van Vollenhoven bij landelijke opening Open Monumentendag

Talen verduurzaamt drie studententorens


Naar archief >