Verfemmer kan nu geheel uit gebruikt plastic • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Verfemmer kan nu geheel uit gebruikt plastic


Wijzonol verpakt sinds mei van dit jaar haar muurverven in emmers van 100 procent Post Consumer Recyclaat (PCR). Al enige tijd werden de emmers van restmateriaal van de plasticindustrie gemaakt.

De PCR-verfemmer is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia Polymers. ‘Het is zonde om “virgin material” te gebruiken voor verfemmers,’ zegt Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers. ‘Met dit initiatief laten we zien dat je die emmers prima van Post Consumer Recyclaat kan maken. En het ziet er mooi uit.’
De verfemmers werden hiervoor gemaakt van Post Industrial Recyclaat, oftewel ongebruikt plastic dat overbleef uit andere productieprocessen. Het is tot nu toe niet mogelijk gebleken dit materiaal wit te kleuren, reden waarom de verfemmers van Wijzonol al een paar jaar donkergrijs zijn.

‘Met emmers van PCR gaan we een stap verder,’ legt Menno Beek van Van Wijhe Verf uit. ‘Dit is van kunststof die door de consument is gebruikt en gerecycled.’ Veolia Polymers verwerkt dit tot granulaat korrels waar Dijkstra Plastics vervolgens PCR-emmers van maakt voor Van Wijhe Verf. De nieuwe PCR-emmer is in mei in productie genomen.

‘We maken al meer dan veertig jaar emmers van kunststof,’ vertelt Notten. ‘Dat was een paar jaar geleden nog een neutraal product met goede functies, dat ons comfort bracht en ons levensniveau verhoogde. Maar met name door de Plastic Soup zijn we ons gaan realiseren, dat het materiaal niet zomaar verdwijnt en dat we dus niet kunnen doorgaan met deze lineaire manier van produceren. Circulaire productie is dé manier om uitputting van de aarde te voorkomen.’

Toch hebben veel verfproducenten koudwatervrees volgens Klein Nagelvoort. ‘We krijgen zoveel verschillende kleuren kunststof binnen, dat we daar bijvoorbeeld nooit meer een hagelwitte emmer van kunnen maken en dat is nog steeds de standaard in de verfindustrie. ‘Dan moet je stevig in je schoenen staan om het anders te doen,’ zegt Beek hierover. ‘Maar de voordelen voor het milieu zijn overduidelijk.’


Deel via:

7 reacties

 • Mooi! Goed initiatief.
  Nu nog even een goed lege-emmers-inleverpunt (groothandel?) of statiegeld op de emmers en de circel is echt rond.

 • Dave

  Helemaal mee eens. Verf kan je wel op wel aantal plekken inleveren om gerecycled te worden, waarom de lege emmers dan niet?

  De keur van de emmer is toch wel het minste waar de meesten zich druk om maken.

 • Weer een stap in de goeder richting, maar ik sluit me wel aan bij het bovenstaande. Het zou mooi zijn als jullie een branche breed initiatief van inzamelen zouden gaan initiëren!

 • Jan Maurits Schouten

  Kleine opmerking: het verhaal hierboven en de kop zijn een tikje gecorrigeerd. Van Wijhe had al langer grijze verfemmers, omdat het al enige tijd met gerecycled plastic werkt. Het nieuws is nu dat de emmers gemaakt worden van plastic van het consumentenafval.

 • Mooi initiatief.

  Wat betreft het inzamelen: als de emmer goed leeg is, kan deze weggegooid worden bij het kunststof afval. Dan wordt het gerecycled en verwerkt tot een boodschappentas, auto onderdelen, een nieuwe emmer, of noem maar op.
  Door deze schaalvergroting wordt het recyclen van kunststof steeds beter en rendabeler dan specifieke emmers weer inzamelen, bijvoorbeeld met een statiegeld systeem. De techniek van afval scheiden en verwerken wordt hierdoor ook almaar beter en efficiënter omdat er op grote schaal gerecycled wordt.

  Het voordeel van statiegeld is wel dat de motivatie om in te leveren groter is. Daar moeten we met zijn allen dus nog wel een beetje aan werken: zoveel mogelijk kunststof afval gescheiden inleveren.

 • Ik vind het prachtig, die donkere emmers. Onbegrijpelijk dat PCR emmers niet de norm zijn. Wat mij betreft mag de industrie hier gezamenlijk het voortouw in nemen.
  Witte emmers zijn hartstikke uit! Hoe verhouden deze PCR emmers zich overigens tot de blikken, en -langer geleden nog -kartonnen emmers waarin Rigo/Aquamaryn de Maril-muurverven deed, duurzaamheidstechnisch?

 • Dat is een goede vraag Thomas.
  Blik is altijd al voor een heel groot deel gerecycled en kan goed opnieuw gerecycled worden na gebruik. Zelfs wanneer het verontreinigd is met verf (dit in tegenstelling tot kunststof of karton). Het kan ook voor hoogwaardiger producten dan verpakkingen gebruikt worden, dat is het leuke van metaalrecycling. Ook in landen waarin men nog niet zo ver is met het scheiden van afval wordt blik altijd teruggewonnen (omdat het magnetisch is en zijn waarde behoudt is het makkelijk en goedkoop te scheiden uit een berg afval). Blik is dan ook het meest gerecyclede verpakkingsmateriaal.
  Daarnaast biedt blik een betere bescherming van de inhoud , maar ook van de omgeving (bij brand bijvoorbeeld, of de kans op lekken na vallen).
  Karton moet gecoat worden en dan ben je alsnog materialen aan het mengen die je na gebruik niet meer kunt recyclen, dus dat kan je maar 1 keer gebruiken.
  Daarom vind ik blik als verpakking voor verf qua duurzaamheid de beste optie, in vergelijking tot kunststof en karton.
  PS. Waar ik werk verkopen we zowel blik als kunststof verfverpakkingen, dus wat dat betreft ben ik onpartijdig.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdekte gevelbelettering leidt tot historisch onderzoek

Kwastendag wil succes uitbouwen op derde editie

Onderhoudsinspectie van tien Zeeuwse rijksbruggen

‘Zwembad’ schilderen in Rotterdam

Extra storting van 5 miljoen euro in Drents Monumentenfonds


Naar archief >