2019 goed jaar voor nieuwbouwschilderwerk • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

2019 goed jaar voor nieuwbouwschilderwerk


Schilders in de nieuwbouw hebben het vorig jaar druk gehad: er werden 71.000 nieuwe woningen opgeleverd, een groei van zes procent ten opzichte van 2018 en het hoogste aantal sinds 2009. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

De kans is groot dat er dit jaar minder nieuwe huizen worden gebouwd, omdat door de stikstofcrisis minder vergunningen zijn verstrekt. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht dat de nieuwbouwproductie met zo’n vijf procent daalt. Het totale aantal zal dan nog altijd hoger liggen dan het dieptepunt in 2014, toen er slechts 45.000 nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

Van alle gemeenten kwamen er in Amsterdam in 2019 de meeste nieuwbouwwoningen bij, ruim 5.000. Procentueel gezien steeg de woningvoorraad door nieuwbouw het hardst in de kleinere buurgemeente Diemen, met bijna negen procent. Er werden daar ruim 1.200 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Omdat Nederland een woningtekort kent, streeft het kabinet ernaar dat er jaarlijks 75.000 woningen bijkomen. Met 71.000 nieuwbouwwoningen lijkt dat doel niet gehaald, ware het niet dat er ook woonruimte vrijkomt door splitsing van huizen of het ombouwen van kantoorgebouwen tot appartementencomplexen. Onderaan de streep – dus minus het aantal woningen dat is verdwenen door sloop – zijn er vorig jaar volgens het CBS 77.000 nieuwe woningen bijgekomen. Begin dit jaar waren er in totaal bijna 7,9 miljoen woningen in Nederland.


Bron: nos.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


SchildersVAKTV | Schilderen en zeehondjes kijken

Pleidooi: ‘Bouw 90.000 woningen per jaar’

‘Flexwerk niet ongezonder dan vast werk’

Lege kantoren worden steeds vaker huizen

Minder zzp’ers met lage opleiding


Naar archief >