Ga naar hoofdinhoud

Wijzonol levert kunststukje bij de Fundatie


Museum de Fundatie was toe aan een grondige schilderbeurt. In opdracht van de gemeente Zwolle neemt Blaauw Perioverf uit Elburg deze klus voor zijn rekening. Met de duurzame buitenverven van Wijzonol. “Uitstekend voor monumenten.”

Markante mannen en goede vakmensen. Zo typeert Goos van Wezep van Blaauw Perioverf de schilderende broers die hij in dienst heeft: Bertus en Gernand van Hattem. Deze zomer ontfermt het duo zich, met verven van Wijzonol, over Museum de Fundatie in Zwolle. “Dit zijn jongens die je zo’n klus kunt geven”, stelt Van Wezep op een terras naast het museum. Terwijl hij nog een slok neemt van zijn koffie, punt de oudste van de twee broers – Bertus (63) – vanaf de hoogwerker een kozijn bij. Zijn krulsnor geeft de senior schilder een bijna artistiek uiterlijk.

Paleis van Justitie

Dat past goed bij het pand dat hij samen met zijn broertje in de verf zet. Net als de Peperbus en de Sassenpoort, is de Fundatie een van de blikvangers van de Overijsselse provinciehoofdstad. Vooral sinds dit voormalige Paleis van Justitie, gebouwd in neoclassicistische stijl, zeven jaar geleden is voorzien van een hypermoderne koepel.

“We gaan er wat moois van maken”, aldus Gernand van Hattem
FOTO’S: JAWSMEDIA

De laatste grondige schilderbeurt dateert alweer van tien jaar geleden. Nieuw onderhoud was hard nodig, zeker gezien de afbladderende verf en houtrot op meerdere plaatsen. Blaauw Perioverf heeft een prestatieovereenkomst met de gemeente Zwolle voor het in goede conditie houden van verschillende gebouwen in de stad, waaronder de Fundatie. Hiertoe heeft Van Wezep een plan van aanpak geschreven, dat weer onderdeel uitmaakt van een vijftienjarig onderhoudsplan. “De houten delen doen we nu. Alles wat steenachtig is, is pas over drie jaar aan de beurt.”

LBH SDT Ultra Verfsysteem

Status aparte

De Fundatie geniet een status aparte. Ten eerste is het een monument, waardoor oude lagen wegbranden of -föhnen uit den boze is. Dit gebeurt allemaal mechanisch. Bovendien moeten de schilders constant rekening houden met bezoekers en de veiligheid. Koninklijke Van Wijhe Verf, de maker van Wijzonol, is sinds de laatste verbouwing nauw bij het museum betrokken. “We zijn een van de founders”, zegt technisch accountmanager Marcel Wagtelenberg. De fabrikant draagt kunst en cultuur uit de eigen stad een warm hart toe en is van mening dat schilderkunst en decoratieve verf dicht bij elkaar liggen. De keuze voor het Zwolse verfmerk was dan ook snel gemaakt. Van Wezep: “Bovendien hebben wij uitstekende ervaringen met Wijzonol op monumenten.”

Gekozen is voor het biobased LBH SDT Ultra Verfsysteem. Dit is de toplijn uit het assortiment, met een hoog kleur- en glansbehoud en een buitenduurzaamheid tot twaalf jaar. Kortom: optimale bescherming. De voor- en achterkant worden één keer gegrond en één keer overschilderd, met respectievelijk de LBH SDT Ultra Grondlak en Hoogglanslak. Deze gedeelten van het pand zijn het meest gevoelig voor weersinvloeden. Kale delen en met Renovaid gerepareerde plekken krijgen een extra grondlaag. De zijkanten worden één keer geschilderd, hoewel de liggende delen een extra beurt krijgen.

Deze biobased verf van Wijzonol geeft direct een mooie glans

Mooi laten glimmen

“Prachtproject hè”, glundert schilder Gernand van Hattem (53). “We begonnen hier met minder dan niks, sommige plekken waren gewoon slecht. Maar we gaan er wat moois van maken. Mooi om dat met mijn broer te doen. We werken al dertig jaar samen. We weten blindelings van elkaar wat we moeten doen. Wel jammer dat Bertus de leeftijd krijgt.” Bertus: “Als mijn gezondheid het toelaat, ga ik door tot mijn 67ste. Ik ben een schilder in hart en nieren. Als jongen van vijf was ik al met een kwastje in de weer om de planken van ons groene schuurtje nat te maken. Dan leek het net alsof het geschilderd was.”

Alle houten delen worden dit jaar geschilderd

Het potje water maakte een jaar of vijftig geleden plaats voor echte verf, in dit geval van Wijzonol. “Een goed verfie”, recenseert Bertus. “Lekker lodderig, het strijkt soepel weg.” Gernand: “En het geeft direct een mooie glans. Wijzonol is gewoon een goed product, de korte lijnen met het bedrijf zijn ook fijn.” De broers benadrukken dat ze geen nieuwbouw- maar onderhoudsschilders zijn. “Nieuwbouw, dat is productiewerk”, zegt Bertus. “Bij een klus als dit kom je elke dag iets anders tegen. Dat is de uitdaging die wij zoeken. Opknappen en weer mooi laten glimmen, dat is mijn lust en mijn leven.”

Eerste B Corp-chemiebedrijf

Wijzonol is een merk van Koninklijke Van Wijhe Verf, een familiebedrijf dat al sinds 1916 succesvol is in het maken van decoratieve en beschermende verfproducten. De Zwolse onderneming zet vol overtuiging in op duurzaamheid. Onder meer door te kiezen voor biobased grondstoffen, een lage CO2-uitstoot en een lange buitenduurzaamheid. Maar ook door op het gebeid van bedrijfsvoering, proces en transport rekening te houden met mens en milieu. Het leverde Koninklijke Van Wijhe Verf als eerste chemiebedrijf ter wereld het B Corp-certificaat op.

Bertus van Hattem punt vanaf de hoogwerker een kozijn bij

Baril wil honderd procent circulaire verven in 2030

Van Wijhe fietst voor vitaliteit en duurzaamheid

Video | Restauratie kerk doet schildershart sneller kloppen

Savantis komt met modules over circulariteit


Naar archief >