Ga naar hoofdinhoud

‘We gaan altijd voor een tien’


Hoe geef je een uit 1938 stammende woonboerderij een eigentijdse uitstraling? Die taak is weggelegd voor vakschilder Jur Broeders (26). De woning werd compleet gestript en alle muren werden voorzien van een verse laag verf. “Het geheim zit hem in goede productkennis. Daar behaal je je winst.”

Enthousiast wijst Broeders naar boven. Zijn blik dwaalt af naar de overgang tussen wand en plafond bij de entree. Op de scheiding is een kaarsrechte lijn zichtbaar. “Zie je die strakke lijnen?” vraagt Broeders. “Een hoek kun je nooit 90 graden stuken. De truc is om een strakke hoek te schilderen op de wand op de plek waar het verlaagde plafond en de muur elkaar ontmoeten. Dat geeft een strak optisch effect.” In de Reuselse woonboerderij is niets aan het toeval overgelaten. De opdrachtgever wil hier een mix van nieuwe en originele elementen laten terugkomen. Broeders verduidelijkt: “Al het houtwerk is vernieuwd en de wanden zijn opnieuw gestukt. Denk aan authentieke houten balken en vensterbanken. Verder zijn onder meer de vloeren en keuken vernieuwd. Wij mogen de overige elementen van een nieuwe look voorzien. Hierbij schilderen wij de muren, deuren en kozijnen. Voor deze klus werken wij vrijwel uitsluitend met de producten van Caparol.”

Jur Broeders

Mooie vloei

Omdat de wanden gespoten worden, koos Broeders ervoor om eerst het houtwerk aan te pakken. Broeders vertelt: “Dan moet je denken aan de deuren, kozijnen, ramen en plinten. Dit wordt zorgvuldig afgeplakt. Daarna zetten wij die elementen in de lak. Op de balken na gebruikten we hiervoor de Spray-TEC van Caparol. Voor de balken gebruiken wij een blanke lak. Het standvermogen van deze Spray-TEC is dan ook uitstekend. Hierdoor kun je volle lagen aanbrengen wat resulteert in een zeer mooi vloeigedrag van de lak.  Dat geeft de woning dan weer een robuust en stoer uiterlijk.”

Meteen resultaat

Na het behalen van zijn diploma’s aan de Schildersvakopleiding Nuenen en het Techniekhuis Veldhoven ging Broeders meteen aan de slag. Sinds 2,5 jaar is hij trotse eigenaar van zijn eigen schildersbedrijf. Samen met een compagnon runt hij De Vakbroeders spuit- en schilderwerken. Hiermee bedient hij vooral de particuliere markt. “Het leuke aan mijn vak is dat je meteen resultaat ziet van je werk,” verklaart Broeders. “Mensen zijn blij met wat je achterlaat. Reken maar eens uit hoeveel tijd je uiteindelijk in je woning spendeert. Kleurgebruik is dan echt bepalend voor de sfeer. Bij dit project hebben we ook het behang meegenomen. Dat heeft een exclusieve vederstructuur. Het lijkt geïnspireerd op pauwenveren. Tezamen met de taupekleurige lange wand in de woonkamer is dat een mooi geheel geworden.”

Pronken met binnenmuur

Waar Broeders het meest trots op is? Het antwoord  laat niet lang op zich wachten. “Ik word blij van een lange muur zonder ontsierende strepen of banen. Het geeft een gevoel van rust en ruimtelijkheid. Wij kiezen bij het spuiten van de muren bewust voor de CapaTex PU Prestige van Caparol. Daar leent deze verf zich uitstekend voor. Door de lange opentijd ontstaat er een goede vloei. Dat maakt het gemakkelijker om grotere oppervlaktes, zoals veel aanwezig in deze boerderij, te schilderen. Op die manier kun je minder stukwerk goed camoufleren. Daarnaast ziet het resultaat er altijd glad uit. De boerderij heeft veel muren van groot formaat. Zo’n gladde afwerking doet dan echt veel voor het oog. Daarnaast ken ik geen enkele muurverf die zo’n mooie mat effect heeft. Zeker niet in het geval van een donkere kleurtoepassing.”

Ambitieus

Voor Broeders is het schildervak geen sinecure. Als hij zich eenmaal vastbijt in een project laat hij naar eigen zeggen niet meer los. Broeders legt uit: “We gaan altijd voor een tien. Dat begint al bij je voorbereiding. Wij steken heel veel werk in het afdekken en afplakken. Zeker wanneer je strakke hoeken wil maken, is dat van cruciaal belang. Bij spuiten kan één fout al fataal zijn. Daartegenover staat dat je ook een veel strakker eindresultaat krijgt. Met een roller zie je toch altijd iets van structuur. Door met een vast productassortiment te werken kun je het optimale uit je verf halen. We werken vrijwel uitsluitend met Caparol. Bovendien levert een goede productkennis je winst op. We streven zoveel mogelijk naar gelijke omstandigheden. Vandaar dat ons materiaal altijd op kamertemperatuur staat, zo is de viscositeit te allen tijde gelijk. We kijken met trots terug op dit project. Dit is ons mede gelukt dankzij de deskundige begeleiding van Caparol. Er is voortdurend contact. Zo houden we onze eigen productkennis ook up-to-date. De bewoonster heeft mij nog een berichtje gestuurd met hoe blij ze is met het eindresultaat. Daar doe je het uiteindelijk voor.”


Herzien calculatieboek ziet 29 november levenslicht

Caparol ook in België op de voetbaltoer

Ook Caparol binnenkort in gerecyclede verfemmer


Naar archief >