Ga naar hoofdinhoud

Washitape voor professionals


Washitapes onderscheiden zich van andere schilderstapes door de vlakke en nauwkeurige verfranden die hiermee zijn te realiseren. Daarnaast zijn deze tapes relatief eenvoudig los te halen zonder de ondergrond te beschadigen of resten achter te laten. tesa voert al jaar en dag een compleet programma washitapes voor zowel particulieren als professionals. Vooral de laatste sector kan met deze tapes belangrijke voordelen behalen op het vlak van kwaliteit en snelheid.

Schilderwerk van hoge kwaliteit is in eerste instantie gebaseerd op de kennis en vaardigheden van de schilder zelf. Maar ook het gebruik van de juiste materialen, gereedschappen en hulpmiddelen kan een bijdrage leveren. Denk daarbij aan egaliseerproducten, de verf of lak zelf, kwasten, spuitapparatuur én de zogenaamde schilderstapes.

Gebruik

Schildertapes worden gebruikt om een strakke scheiding aan te brengen tussen oppervlakken die moeten worden geschilderd en aangrenzende oppervlakken. Enerzijds wordt hiermee strak schilderwerk verkregen, anderzijds worden de aangrenzende oppervlakken beschermd. Zo worden kozijnen afgeplakt wanneer de aangrenzende muur wordt geschilderd of juist de muur wanneer een deurkozijn in de lak wordt gezet.

De kwaliteit van het schilderwerk bij gebruik van schildertape wordt onder meer bepaald door de sterkte en de hechting van de tape. De hechting moet zodanig goed zijn dat er geen verf onder kan lopen. Ook niet wanneer het oppervlak ruw of anderszins onregelmatig is. Daarnaast is het belangrijk dat de tape eenvoudig weer is te verwijderen zonder te scheuren en de ondergrond of het aanliggende schilderwerk te beschadigen. Daarbij mogen bovendien geen lijmresten achterblijven.

Washitape

tesa heeft in haar assortiment verschillende soorten schildertape opgenomen waaronder de bekende ‘washitapes’. Washi verwijst naar het papier waarop de specifieke lijmlaag wordt aangebracht. Dit zogenoemde washipapier is een van de betere bewaarde geheimen uit Japan en wordt dan ook uitsluitend in dit land geproduceerd van verschillende soorten plantaardige vezels.

Het belangrijkste voordeel van washipapier ten opzichte van standaard papier op basis van houtvezels, is de hoge sterkte bij een geringe dikte. Door deze eigenschappen te combineren met speciale lijmen ontstaan de washitapes: schildertapes die een goede, maar niet permanente kleefkracht hebben en geschikt zijn voor uiteenlopende soorten schilderwerk.

Soorten washitapes

De washitapes van tesa zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Alle varianten zijn geschikt voor professioneel gebruik, vrij van oplosmiddelen en eenvoudig te verwijderen zonder lijmresten achter te laten.

Gele washitape – tesa® 4334 Precision

De geelgekleurde washitape ‘Precision’ is een ‘alleskunner’ die voor praktisch alle toepassingen en ondergronden is in te zetten. Ook wanneer de ondergrond een structuur heeft. Daarbij is de tape geschikt voor hoeken en randen en te combineren met alle soorten verf, lak en vernis. Een allround tape dus die tot zes maanden na aanbrengen kan worden verwijderd zonder lijmresten achter te laten. Voor buitentoepassingen geldt een tijdspanne van twee maanden.

Roze washitape – tesa® 4333 Sensitive

De roze variant washitape ‘Sensitive’ is speciaal geschikt voor kwetsbare ondergronden. Deze extra dunne tape is bijvoorbeeld te gebruiken om duur of oud behang af te plakken. Hiermee biedt hij onder meer mogelijkheden voor professionals die monumentenpanden onderhouden of renoveren en daarbij de originele materialen zoveel mogelijk willen sparen. Maar ook pas geverfde oppervlakken komen onbeschadigd onder deze tape vandaan mits hij binnen veertien dagen na het aanbrengen wordt verwijderd.

Blauwe washitape – tesa® 4440 Outdoor – UV-Plus

De blauwe variant is tot slot de uitvoering die speciaal ontwikkeld is voor buitentoepassingen. Deze Outdoor tape is dan ook bestand tegen extreme weersomstandigheden en uv-straling. Tot zes maanden na het aanbrengen is deze robuuste tape voor renovatie-, schilder- en stucwerken buitenshuis te verwijderen zonder beschadigingen of lijmresten achter te laten.

Voor professionals

Het complete assortiment voor professionals – waaronder schilders en stukadoors – heeft tesa opgenomen in een speciale productcatalogus voor de professionele markt. Hierin staan niet alleen alle producten met relevante eigenschappen overzichtelijk weergegeven, maar deelt het bedrijf ook veel van haar kennis en ervaring met de professionele schilder. Hoe kies je bijvoorbeeld de juiste tape en hoe breng je de tape op de juiste wijze aan? Ook worden tips gegeven over het correct verwijderen en de juiste opslag van de tapes; zodanig dat de kwaliteit behouden blijft.

De producten voor professionals zijn uitsluitend beschikbaar bij de vakhandel en leveren de vakschilder en -stukadoor bewezen voordelen op. Ten eerste een hoge kwaliteit schilder- en stucwerk waarin strakke lijnen eenvoudig zijn te realiseren zonder dat dit extra tijd kost. Daarna werkt het juiste gebruik van washitapes tijdbesparend. Door de roze washitape – die ook op ‘verse’ verflagen is te gebruiken – zijn doorlooptijden te verkorten en projecten in een korter tijdbestek af te werken.

EasyCover
Een speciale toepassing van de washitapes is te vinden in het product Easy Cover. Dit betreft een combinatie van een premium schilderstape met speciaal beschermpapier of PE-folieafdekking. Hiermee zijn grotere oppervlakken of meubels effectief te beschermen en tegelijk nauwkeurige resultaten bereiken. Dubbel maskeren is niet meer nodig.


Beste schilder van de Betere

SchildersVakkrant ook op Hyves


Naar archief >