Ga naar hoofdinhoud

Uitdagende schilderklus in Cityplaza


Parkeergarage Cityplaza in Nieuwegein onderging een grondige facelift. De wanden, plafonds en kolommen werden voorzien van een nieuwe laag verf. Schilder Willem de Gooijer van De Jager Totaal ging de uitdaging graag aan: “In een ruimte die vaak wordt blootgesteld aan vuil biedt de Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean uitkomst.”

FOTO’S: DIEDERIK VAN DER LAAN/DUTCH PHOTO AGENCY

Het reinigen van parkeergarages is vaak een intensieve en tijdrovende klus. Roetdeeltjes afkomstig van uitlaatgassen, modder en opspattend water zorgen voor een structurele blootstelling aan vuil. Cityplaza kent een groot aantal vierkante meters. Er moest dus een goede productkeuze gemaakt worden.

Schildersbedrijf De Jager Totaal stortte zich na de gunning met overgave op het schilderwerk. De Gooijer vertelt: “Vanuit de opdrachtgever lag er een nadrukkelijke vraag om een oplossing te vinden voor het reinigingsvraagstuk. Het gaat bovendien om een groot aantal vierkante meters. We hebben dan ook kritisch naar het rendement gekeken. Naar aanleiding van verschillende proefopstellingen kwam de Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean als beste uit de bus rollen.”

Logistieke puzzel

Eelco Hooijer, projectleider De Jager Totaal, was verantwoordelijk voor de planning en coördinatie rondom de werkzaamheden. Hierbij ging De Jager Totaal niet over een nacht ijs. De parkeergarage sluit aan op een winkelcentrum en was tijdens de werkzaamheden gewoon geopend. Er kwam voor Hooijer nog een uitdaging bij.

“Toen wij begonnen werden net de Corona-maatregelen versoepeld. We werden geconfronteerd met een toename van bezoekers. We hebben dit opgelost door met een meerfase-planning te werken. De garage hebben we qua zones ingedeeld in drie delen. In plaats van twee delen per fase hebben we nu steeds één deel per fase kunnen afronden. Een andere uitdaging waren de ingangen. Omdat de garage gewoon open bleef, voerden we het schilderwerk ’s nachts uit. Ons zusterbedrijf Totaal Vloeren en Betonherstel tekende hier voor de vloerrenovatie. Daarom moest er een goede afstemming zijn met de collega’s die de vloer onder handen namen. Ondanks de grote uitdagingen hebben we alles binnen de tijdsplanning van tien weken kunnen halen.”

Proefsgewijs

Vanwege de grootte van het project waren er gemiddeld zo’n vijftien schilders per dag bezig met het schilderwerk. Eén van hen was Willem de Gooijer. Volgens hem werd er goed gekeken welke verf het beste bij deze opdracht paste. “Bij dit project moesten we in totaal 15.000 vierkante meter aan plafondoppervlak, bestaande uit houtwolcementplaten, schilderen. Vanwege het oneffen oppervlak is deze ondergrond moeilijk te reinigen. Bovendien moest de nieuwe verf zich goed kunnen hechten. De Sikkens Alpha Rezisto Easy Clean laat zich gemakkelijk verspuiten en rollen.

Daarnaast viel mij ook de dekking op. We hadden maar twee lagen nodig voor een goede dekking. Bij andere geteste verfsoorten waren dat toch al snel drie tot vier lagen. In een garage heb je altijd last van uitlaatgassen en ander vuil. Na droging kun je deze verf gemakkelijk nat afdoen. Met deze onderlaag krijgen watervlekken geen kans. Daar wordt iedere opdrachtgever blij van.”

Goede service

Voor De Jager Totaal is Sikkens geen onbekende partij. Bij meerdere projecten werken beide partijen samen. Die samenwerking gaat volgens Hooijer verder dan alleen productlevering. “Dit project kende de nodige uitdagingen. Er was een strakke tijdsplanning, er vond een werkfasering plaats en er moest vanwege het werk aan de entrees ’s nachts doorgeschilderd worden. Sikkens heeft ons geadviseerd over de haalbaarheid van de leveringen. Op die manier konden we onze planning sluitend maken. Daarnaast was de service uitstekend op orde. Dat ging ver. Een keer heeft een koerier nog materialen nageleverd. Die stond na een telefoontje meteen op de stoep. Ook heb ik onze contactpersoon ’s nachts moeten bellen. Zelfs dat was geen probleem.”

Eer

Vakmanschap staat bij De Gooijer hoog in het vaandel. Volgens hem is het belangrijk om klanten serieus te nemen en goed te adviseren. “Je kunt vakmanschap tonen door te weten waar je over praat. Ik vind dat je productkennis top moet zijn. Wanneer een klant wil besparen, adviseer ik meestal om naar het bredere plaatje te kijken. Ga voor een duurzame oplossing waardoor je op de lange termijn gunstiger uit bent. Bij meerdere lagen verf gaat het schilderwerk veel langer mee. Sikkens ontwikkelt volledige productlijnen met verschillende eigenschappen die elkaar versterken. Het staat professioneel wanneer je jouw klanten hierover kunt informeren.”

Nu de schilderwerkzaamheden bij Cityplaza erop zitten, kijkt De Gooijer met een voldaan gevoel terug. De omvang van het project en de reacties van de bezoekers maken zijn vak extra eervol. “Ik woon om de hoek en kom ieder weekend boodschappen doen in Cityplaza. Je ziet dus heel vaak resultaat van je werk. In totaal hebben we 1.800 vierkante meter wanden, 15.000 vierkante meter plafonds en 800 kolommen geschilderd. Het is dan wel zo leuk dat het ook bij bezoekers van de garage opvalt. Ik zag laatst een mevrouw naar de muren kijken. Ze vond het prachtig geworden. Dan krijg je toch eer van je vak.”


Verkoop van AkzoNobel trekt aan

AkzoNobel gaat mogelijk banen schrappen

AkzoNobel geeft winstwaarschuwing

Beter leren spuiten in één dag

AkzoNobel komt met winstwaarschuwing


Naar archief >