Op jaarbasis rollen er bij Van Dam’s Kwastenfabriek een miljoen kwasten van de band. Het geheim van een goede kwast? Algemeen directeur en eigenaar John Feimann geeft een kijkje in de keuken: “Het begint bij de keuze van de grondstoffen. We kiezen het beste haar, beukenhouten stelen en rvs bussen voor onze welbekende Goudhaantje-kwasten. We doen geen concessies aan de kwaliteit ten gunste van de prijs. Neem bijvoorbeeld de synthetische vezels. Voorheen gebruikten we varkenshaar. De speciaal voor ons ontwikkelde vezels kunnen wij in de juiste verhoudingen mixen, zodat we te allen tijde de juiste kwaliteit kwast kunnen leveren afgestemd op de verf.”
Ambachtswerk
Het gehele productieproces bij Van Dam vindt stapsgewijs plaats zodat er altijd aan goede kwaliteitsbewaking gedaan wordt. Dat is de uitdaging die de werknemers van Van Dam’s Kwastenfabriek iedere dag aangaan. Feimann hierover: “De assemblage is geautomatiseerd maar wel op ambachtelijke leest geschoeid. De haren worden ouderwets bol op de bles gezet. Het opbinden van de kwast gebeurt nog altijd met de hand. Een klassieke schildersknoop leggen, is echt ambachtswerk.Het is ook niet onbelangrijk. De schilder kan het touwtje loshalen waardoor de kwast flexibeler wordt en het verfopnamevermogen verbetert. Hoe taaier de verf, des te taaier de kwast. Hoe soepeler de verf, hoe soepeler de kwast. Dat zijn de vuistregels. Het is niet altijd de makkelijk weg die wij bewandelen, maar in onze ogen wel de beste.”

Paradepaardje
Volgens Feimann kun je niet zo’n lange traditie hebben, zonder ook aan productinnovatie te doen. De kwast is in de basis nauwelijks veranderd. “Het zit hem in de vezels,” meent Feimann. “De verwerkingseigenschappen van verf zijn door de jaren heen erg veranderd. Neem de opkomst van de watergedragen lakken, en de nieuwe oplosmiddel houdende lakken. Deze nieuwe generatie lakken vroeg om aangepaste kwasten. We testten nieuwe vezels in een proces van trial and error. In samenspraak met verffabrikanten en schilders ontwikkelden we zo in 2010 de Goudhaantje Futura. Later gevolgd door een nieuwe lijn speciaal voor watergedragen verf, onze Purple. De Futura- en Purple-lijnen zijn niet meer weg te denken uit ons assortiment.”
Langere levensduur
Nog een voorbeeld van een innovatieve vondst is de Brushkeeper, een kunststof omhulsel waarin de schilder zijn kwast tijdens de schilderklus gemakkelijk kan bewaren. De ontwikkeling kwam voort vanuit vragen uit de markt. Veel schilders zetten hun kwast tussentijds in water, oplosmiddel of verf. Dit betekent veel tussentijds schoonmaakwerk. Feimann legt uit: “Je kunt de kwast tijdens of na de klus verzadigd met verf in de Brushkeeper schuiven. De kwast is hiermee beschermd tegen vervuiling en uitdroging. Bovendien vervormen op deze manier de haren niet. Dit in tegenstelling tot wanneer je de kwast in water of oplosmiddel zet. Dit komt de duurzaamheid ten goede. De Brushkeeper verlengt de levensduur van de kwast. De schilder bespaart tijd, geld en het milieu.”


Duurzaamheid
Duurzaamheid is een begrip dat bij Van Dam’s Kwastenfabriek hoog in het vaandel staat. Hieronder valt volgens Feimann ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Wij zijn een oer-Hollands bedrijf. Onze grondstoffen halen we het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Ook hebben we zonnepanelen op ons dak waarmee wij voor tachtig procent zelfvoorzienend zijn. Zo maken wij de beste kwast met de kleinste footprint. Nog belangrijker vinden wij de sociale duurzaamheid. Wij kennen nauwelijks verloop in ons personeelsbestand. Onze mensen krijgen een specifieke vakopleiding die je nergens anders kunt leren. Wat je terugkrijgt, zijn enorm trotse werknemers. Iedereen heeft bij ons een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is het fundament waar we ook de komende jaren op willen bouwen.”