Ga naar hoofdinhoud

Schuren met precisie van een Zwitsers uurwerk


Bouwbedrijf STI Property Improvement haalt zijn neus niet op voor een forse verbouwing of renovatie. In Voorschoten krijgt een jaren 60-villa een complete make-over. Voor een strakke en egale muur maakt eigenaar Bulent Yazici gebruik van de Planex langnekschuurmachine van Festool.

Bulent Yazici maakt van een jaren 60-villa een eigentijdse familiewoning

Tekst: Koen Wieriks

Van het leggen van vloeren, natuursteenbewerking tot het bouwen van villa’s. Ondernemen en vernieuwen zit Bulent Yazici in het bloed. Hij begon zijn werkzame leven als elektromonteur om vervolgens door te stoten tot eigenaar van zijn eigen bouwbedrijf. Door de jaren heen deed hij ervaring op binnen alle facetten van woningbouw- en renovaties. Die ervaring brengt hij nu in de praktijk bij allerhande renovatieklussen aan woningen. “Aan deze villa is sinds de bouw in 1965 nauwelijks onderhoud gepleegd. Aan ons de opdracht om er een eigentijdse familiewoning van te maken. De woning is compleet gestript. Dat gaat van het leidingwerk tot aan houtrotreparaties van de kozijnen. Ook de muren leveren wij sausklaar op. Daarvoor moet alles wel goed geëgaliseerd worden. De Planex langnekschuurmachine biedt uitkomst.”

Dankzij de ingebouwde LED-verlichting kun je kleine oneffenheden beter zien
FOTO’S: JAN WILLEM SCHOUTEN

Hoog niveau

Bij STI Property Improvement werken dagelijks zes vaklieden aan verschillende woningbouwprojecten. Ieder heeft zijn eigen specialiteit. Voor Yazici staat een ding als een paal boven water; de veiligheid van zijn personeel en klanten moet gegarandeerd zijn. “Omdat wij binnen een verbouwing of renovatie het gehele spectrum bedienen, moeten wij kunnen terugvallen op gereedschap van hoog niveau. Zonder goed gereedschap kunnen wij simpelweg geen goed werk leveren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn personeel stofvrij werkt. Bij het egaliseren van muren komt veel stof vrij. Naast dat deze fijnstof zeer schadelijk voor je gezondheid is, staat een stoffige werkplaats ook slordig naar de klant toe. Je werkt immers vaak in een bewoonde locatie. Hiervoor gebruiken wij de stofafzuiging die aan de Planex gekoppeld is. Stofdeeltjes worden rechtstreeks afgevoerd naar een speciaal reservoir. Dankzij dit systeem kunnen we netjes werken onder gezonde omstandigheden.”

Door de variabele werklengte zijn moeilijke hoeken zonder een grote krachtinspanning te bereiken

Helder licht

Yazici is niet te beroerd om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Bij het renovatieproject in Voorschoten is hijzelf nauw betrokken. Toen hij de Planex voor het eerst in handen kreeg, vielen hem een aantal zaken op. “Bij dit project draait alles om een strakke afwerking. De Planex bevat een functie waarbij er controlelicht op de muur geprojecteerd wordt. Dankzij de ingebouwde LED-verlichting kun je kleine oneffenheden beter zien. Je kunt dus nog beter de voor- en nasituatie monitoren. Dat betekent dat wij veel zorgvuldiger kunnen werken en het scheelt ons tijdrovend extra werk.”

Stofvrij werken is mogelijk door de stofafzuiging die aan de Planex gekoppeld is

Minder kracht

Ook aan de belastbaarheid is gedacht. Met de Planex wordt het bewerken van wanden en met name ook plafonds vele malen lichter door de unieke aanzuigfunctie. Yazici demonstreert. Hij plaatst de kop tegen het plafond, schakelt de regulering in en plaatst de machine tegen het plafond. Zonder probleem hecht de Planex zich vast. “Dankzij een handige functie kun je dit eenvoudig reguleren,” vertelt Yazici. “Dat kost minder kracht en is goed voor je houding. Zeker bij grotere oppervlaktes van villaprojecten is het zaak om kritisch naar de belasting van je werknemers te kijken. Met deze reguleringsfunctie worden je rug en armen ontlast. Je merkt echt dat je langer door kunt werken. De variabele werklengte draagt hieraan bij. Moeilijke hoeken zijn nu zonder een al te grote krachtinspanning toch te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de wanden bij het trapgat. Daarnaast is hij in vergelijking met andere apparaten erg stil. Het is voornamelijk de stofafzuiging die je hoort. Gehoorbescherming is nauwelijks nodig. Dat werkt wel zo prettig.”

Yazici vergelijkt de Planex met een Zwitsers uurwerk

Zwitsers horloge

Yazici is zeer te spreken over de samenwerking met Festool. “Niet alleen vanwege de apparaten maar ook vanwege het persoonlijke contact. Zo hebben we een persoonlijke demonstratie gekregen zodat we ook wisten hoe we de Planex optimaal konden inzetten. Wij zijn een dynamisch bedrijf. Ik vind het belangrijk dat mijn team goed op de hoogte is van de laatste trends. Festool investeert hierin. Daar profiteren wij nu volop van. Wij werken met echte vakmensen. Die verdienen topmateriaal. Waarom voor een Japans horloge gaan, als je een Zwitsers uurwerk kunt krijgen.”


Amerikaanse olympiërs rodelen goed geschuurd

‘Invaliditeit door klusletsel onderschat’


Naar archief >