Ga naar hoofdinhoud

Rijksmonument krijgt duurzaam laagje


Het onderhouden van rijksmonumenten is een specialisme dat vraagt om gedegen ondergrondkennis, kennis van oude verftechnieken en verflagen. Maar ook een perfecte beheersing van moderne technieken. Het ERM-gecertificeerde Koeverma Schilders is erin gespecialiseerd. Voor het buitenschilderwerk aan een rijksmonument in het centrum van Schiedam, werkt het bedrijf met Devetaal Supreme van Drost Coatings.

Erwin van der Kruit komt uit een echte schildersfamilie. Zijn overgrootvader, grootvader en vader waren ook schilder. Die laatste startte ruim veertig jaar geleden het Rotterdamse Koeverma Schilders, waar Van der Kruit nu zelf aan het hoofd staat. Het bedrijf onderhoudt en restaureert een scala aan objecten, van molens tot paleizen, met name in de directe omgeving van Rotterdam.

Ditmaal staat de hoogwerker opgesteld bij een voormalige distilleerderij aan de Lange Haven in Schiedam, die jarenlang dienst deed als schippersinternaat. Sinds de jaren 90 is het verbouwd tot woonhuis. Met de voorgevel pal in de blakende voorjaarszon is het een prachtig plaatje om te zien.

Erwin van der Kruit van Koeverma Schilders

Het pand is technisch in goede staat, al kent de ondergrond wel enkele gebreken. “Onderzoek van de verflagen wees uit dat er op het houtwerk een aantal lagen verkeerde verf is aangebracht in de loop der jaren. Hierdoor is er veel onthechting ontstaan. Dat moet er dus allemaal af.” Volgens Van der Kruit is het de kunst om de kennis van oude verftechnieken en verfsamenstelling te combineren met moderne techniek.

Tempo

Het grootste verschil tussen oude en nieuwe verftechniek, is het tempo waarin een project moet worden afgerond. Dat ligt tegenwoordig steeds hoger, zegt Van der Kruit. Kwaliteit is echter niet ondergeschikt aan kwantiteit. “In zo’n hoog tempo werken kan alleen als de verf een goede droging heeft. Anders gaat het ten koste van je eindresultaat.”

Koeverma werkt bij dit pand met Devetaal Supreme, een serie grond- en aflakken voor buitenschilderwerk die begin 2019 geïntroduceerd werd door Drost Coatings. De lak kenmerkt zich door een verbeterde UV-bestendigheid, glansbehoud en vloei en een goede doordroging, al vanaf het vriespunt. “Dat betekent dat je seizoen veel langer is. Deuren en ramen kunnen sneller dicht, toch ook een pluspunt in de wintertijd. Daarbij wordt de verf minder lang blootgesteld aan viezigheid die erin waait. Bovendien slaat het niet mat.”

Duurzaam

Met een rijke familiegeschiedenis in het schildersvak, heeft Van der Kruit ook oog voor de toekomst. Zo is hij kritisch in zijn keuze voor materialen. Devetaal Supreme is 52 procent biobased, wat wil zeggen dat ruim de helft van de grondstoffen hernieuwbaar is. De fossiele grondstoffen van weleer hebben plaatsgemaakt voor onder meer olie uit de schil van sinaasappelen, die als verdunningsmiddel fungeert. “Er zit een fris sinaasappelgeurtje aan. Best even wennen voor de schilder. Maar wel lekker”, aldus Van der Kruit.

Bij het project wordt gewerkt met Devetaal Supreme van Drost Coatings

De fabriek van Drost Coatings in Venlo waar de lak geproduceerd wordt, is voor 70 procent zelfvoorzienend qua stroom. Hierdoor is de CO₂-uitstoot van Devetaal Supreme met ruim 40 procent teruggebracht ten opzichte van zijn voorganger. Ook behoudt de verf langer zijn mooie uitstraling.

“Ik vind het heel belangrijk dat een verf lang meegaat. Schilderwerk is geen consumptiegoed. We moeten ook aan onze kinderen denken en zo weinig mogelijk afval creëren en duurzame materialen gebruiken.” En zo kunnen nog heel wat generaties van dit 18e-eeuwse rijksmonument genieten.

Kwasten in coronatijd

De coronacrisis brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor Koeverma. “De grootste uitdaging van onderhoud aan rijksmonumenten is de bereikbaarheid en de beperkte ruimte er omheen.”

Van der Kruit waakt ervoor dat zijn werknemers hun werk veilig kunnen uitvoeren. “Op dit project staat maar één schilder, terwijl dat normaal gesproken een team van meerdere schilders is. Ze werken nu hooguit met z’n tweeën. Zo kunnen we de anderhalve meter afstand onderling garanderen. Dat betekent ook dat de doorlooptijd van projecten nu veel langer is. Daar staat tegenover dat ik veel projecten tegelijk kan starten en er dus een aantal aanzienlijk naar voren heb kunnen halen.”

Bekijk hier de video over dit project: