Gedreven door een ambitie op duurzaamheid en de vraag naar bouwproducten met een lagere milieu-impact, ontwikkelde Bostik de Premium Aware-lijn. De uitgangspunten: minder schadelijke stoffen, een lange levensduur en gebruiksvriendelijke producten. Bostik slaagde in de missie en noemt het ‘een smal assortiment met een breed toepassingsgebied’. Van de acht lijm- en afdichtingsproducten zijn er vijf overschilderbaar: drie acrylaatkitten en twee hybride kitten. Die zijn interessant voor de schilder, maar dat weet nog lang niet heel schilderend Nederland.
- Premium Aware voor de schilder
- BOSTIK A750 Exterior Acrylic: overschilderbare acrylaatkit voor binnen en buiten. Zeer snel regenbestendig.
- BOSTIK A975 Premium Paintable: de best overschilderbare acrylaatkit, ook met kwalitatief minder goede verven. Voorkomt craquelé en verkleuring van de verf.
- BOSTIK A990 Premium Acrylic: hoogwaardige ftalaatvrije overschilderbare acrylkit
- BOSTIK H750 SEAL‘N‘BOND Premium: verlijmen en afdichten met één product. Isocyanaat-, oplosmiddel- en siliconenvrij. Geschikt bevonden voor toepassingen met indirect voedselcontact.
- BOSTIK H995 Premium All-Round: hybride afdichtingskit voor bouw- en dilatatievoegen in vloer, gevel, beglazing en sanitair. Hoge weer-, water- en UV-bestendigheid. Vrij van Isocyanaat, oplosmiddel en siliconen.
Waarom Bostik Premium Aware acrylkit?
Wat er voor de schilder zo interessant aan is? Simpel, zegt Palmen: ‘Ten eerste: bepaalde bestanddelen zijn slecht voor de verwerker. Om veilige producten te kunnen aanbieden, is de Premium Aware-lijn ftalaat- en tinvrij (MEG- en APEO-vrij). Ten tweede: als je een afdichting maakt, wil je niet binnen een paar maanden tijd terug omdat het er niet meer uitziet. Dat heeft niet direct te maken met de kwaliteit van je werk, maar daar straalt het wel af op. Om de kans op falen of claims te verkleinen, heb je goed hechtende producten nodig met een lange levensduur. Met de Premium Aware overschilderbare acrylaatkitten heb je de beste kwaliteit te pakken. Ze gaan, mits goed toegepast, lang mee. Daarnaast is het veiliger voor jezelf en de gebruikers van een gebouw of woning.’

Tot slot streeft Bostik naar een lage milieubelasting. ‘De regelgeving wordt steeds strenger. De ontwikkeling van nieuwe grondstoffen staat nooit stil. Bestanddelen die tien jaar geleden geaccepteerd werden, zijn nu uit de gratie. Als er een nieuwe grondstof is ontwikkeld, onderzoeken wij of we deze kunnen integreren in onze producten.’ Alle lijmen en kitten uit het Premium Aware assortiment hebben minimaal een EC1Plus- en/of A+-certificering en zijn geschikt voor BREEAM-projecten.
Schilder en gezondheid
Kwaliteit en bewustwording dus. Vooral dat laatste, daar valt volgens Bostik winst te behalen in de schilderswereld. Alle schilders over een kam scheren is wel het laatste wat Bostik wil. Natuurlijk is er een grote groep die wél stilstaat bij de milieu-impact en gezondheidsrisico’s van het schildersvak. En dan hebben we het niet over een val van de ladder. Er liggen gezondheidsproblemen op de loer als je langdurig wordt blootgesteld aan oplosmiddelen in verf of acrylaatkit. Dat is een feit. Jaar in jaar uit dampen inademen of huidcontact met chemische middelen is gewoon niet goed voor een mens. Het kan leiden tot chronische klachten aan de huid, luchtwegen en zelfs het zenuwstelsel en organen.
ZZP’er versus schilder in loondienst
Palmen: ‘Gezondheid, milieu en duurzaamheid zijn aspecten waar de huidige generatie meer mee bezig is dan oudere.’ Een beetje vreemd is het wel; dat milieu en duurzaamheid niet altijd prioriteit heeft, is tot daar aan toe. Maar je gezondheid, daar moet je zuinig op zijn. Zeker als ZZP’er. Want een zieke zelfstandige kan niet werken en heeft geen inkomen. Dat probleem hebben schilders in loondienst niet. Bij schildersbedrijven met personeel is er sowieso al meer bewustwording ten aanzien van het milieu en duurzaamheid, stelt Palmen. Maar belangrijker nog: ‘Een werkgever wil de zaken goed geregeld hebben voor zijn mensen. Hij heeft de verantwoordelijkheid om personeel te behoeden voor gezondheidsrisico’s.’ Die zal dan ook eerder grijpen naar minder schadelijke verf en acrylkit. ZZP’ers worden volgens Palmen wat meer gestuurd door de regelgeving. ‘Zolang het niet hoeft … Ze stappen pas over op iets anders als bepaalde producten niet meer beschikbaar zijn.’

Gezond verstand
Bostik hoopt dat schilders voor die tijd al hun (letterlijk) gezond verstand gebruiken. Tegelijk weet de kitproducent ook dat de meesten helaas nog niet zo actief bezig met hun eigen welzijn. Ze kiezen vaak – wellicht door prijs gedreven – nog voor andere, kwalitatief mindere en meer schadelijke alternatieven. ‘Aan ons de taak om schilders daar bewust van te maken, dat ze de juiste keuzes maken. Voor zichzelf, maar ook omdat we de wereld doorgeven aan een nieuwe generatie’, besluit Palmen.