'Monumentaal werk voor mij reden om schilder te worden' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Monumentaal werk voor mij reden om schilder te worden’


Wind, weer en de spreekwoordelijke ‘tand des tijds’. Dát zijn de grote factoren die ook het Hooge Huys in Alkmaar langzaam aantasten. Al bijna 90 jaar staat dit monumentale pand op een zeer prominente hoek in de oude binnenstad van deze Noord-Hollandse stad. Met een lange gevel op het noorden en een kortere gevel op het westen. De broers Sten en Jorn van der Werff staan er te schilderen.

De beide broers werken al jaren met hun vader in het familiebedrijf, Van der Werff Schilders- en Afwerkingsbedrijf. Vader richtte de zaak veertig jaar geleden op, nu is het de tijd dat Sten en Jorn het stukje bij beetje overnemen. De Van der Werffs zijn van jongs af aan geleidelijk ‘het monumentenwerk’ in gerold en mogen zich onderhand echte specialisten noemen. ‘Het is mooi werk om een oud gebouw te helpen nog ouder te worden’, zoals Jorn het helder samenvat.

De broers Sten en Jorn van der Werff werken met hun vader in het familiebedrijf

De regio rondom hun vestigingsplaats (en woonplaats) Assendelft kennen ze enorm goed, de mannen werken vanuit het middelpunt van de smalle driehoek die door de steden Alkmaar, Amsterdam en Haarlem wordt gevormd.

Oude panden zijn kwetsbaar

We treffen de broers op de steiger tegen de westelijke gevel van het Hooge Huys, aan de kant van de Langestraat. Terwijl de opdrachtgever ook nog even komt kijken, zijn ze bezig met het aflakken van de kozijnen en ramen. Ze hebben gekozen voor een extreem duurzame hoogglanslak (Sikkens Rubbol XD High Gloss).


Het is een onderhoudsbeurt. Er wordt Sikkens Rubbol XD toegepast

‘Oude panden zijn kwetsbaar, het hout is oud, we proberen het zo goed mogelijk te behouden’, zegt Sten over deze productkeuze. ‘Dat is voor mij een stukje vakmanschap.’

Gebouw ademt geschiedenis

Opvallend kenmerk van het markante gebouw is de opengewerkte hoek, met een enorm ijzeren hek. Maar ook zien we op steigerhoogte een rond stenen ‘medaillon’, met daarin een bijzondere afbeelding die uit steen gehouwen is. Het stelt een pelikaan voor, die zijn drie kuikens voedt. Zo belanden we meteen in de rijke historie van het monumentale hoekpand. Elk detail van het gebouw ademt geschiedenis – en dat was ook bij de bouw al precies de bedoeling.


Sikkens voorzag de schilders van een deskundig advies

Om dat karakter zo goed mogelijk te helpen behouden, leverde Sikkens niet alleen de verf. Vanuit het regionale Sikkens Center werd op aanvraag van de schilders deskundig advies gegeven. ‘Zij geven de juiste manier van werken aan – de handelingen, de producten, et cetera – waardoor je de meeste kwaliteit kunt behalen uit de verfproducten,’ zo blikt Sten tevreden terug. ‘Met elkaar kom je tot het beste eindresultaat: het behoud van een monumentaal pand zoals dit.’

Bedrijf met solide imago

‘Het mooie van dit vak is dat je op allerlei bijzondere plaatsen komt, in al die speciale monumentale panden. Via het bedrijf van mijn vader kende ik dat al. Het is zelfs zo dat het monumentale werk voor mij de reden is waarom ik voor het schildersvak gekozen heb. Zo kwam ik dus ook in het Hooge Huys, dat we bij de restauratie van binnen en van buiten onderhanden hebben genomen. Dat is heel mooi om te zien; je kunt dan kijken hoe het pand in elkaar steekt, hoe de constructies gemaakt zijn en je leert ook meteen waarom het gebouwd is.’

Utiliteitsbouw moest een historische uitstraling hebben

Dit gebouw is het voormalige kantoor van een verzekeringsmaatschappij en werd begin jaren dertig ontworpen door Alexander Kropholler. In die tijd was een utiliteitsgebouw niet zomaar vier muren met een dak er op. Het moest een historische uitstraling hebben, om het solide imago te versterken van opdrachtgever Noord-Hollandsche Levensverzekerings Maatschappij, die zich veertig jaar later omdoopte tot ‘Hooge Huys Levensverzekeringen van 1891’. In 2002 werd het pand rijksmonument, vanaf 2013 is het in handen van Vereniging Hendrick de Keyser, die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur.

Na de schilderbeurt als nieuw

Het opvallende gebouw is bekend bij iedereen die in de regio Alkmaar woont en regelmatig in het centrum komt. Sten: ‘Veel mensen vinden het mooi dat je met zo’n gebouw aan het werk bent. Mensen op straat, of vrienden die willen vaak meer ervan weten. Hoe een onderhoudsbeurt of renovatie precies gaat, wat we tegenkomen, maar vooral hoe het er van binnen uit ziet. Het is erg leuk om daar dan over te kunnen vertellen. Bij deze onderhoudsbeurt kwamen we gelukkig niets raars tegen. Alleen één raam had last van houtrot, daarvan wordt de onderkant vervangen door de timmerman. Deels dus, want het oude hout moet zoveel mogelijk behouden blijven. Als het af is, dan krijgen wij ‘m en schilderen we het raam helemaal netjes in de werkplaats. Dan wordt ‘ie teruggeplaatst. Dan is ’t weer als nieuw.’


Karakteristieke Alphense Parkvilla krijgt schilderbeurt

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

De Boer schildert oudste manege van Nederland (video)

Voorselectie Schildersprijs staat nu online!

Vlog Richard over watergedragen buiten


Naar archief >