Ga naar hoofdinhoud

Monument vraagt om vakmanschap


In Breda nam Onderhoudsbedrijf Bonnet Jr. in de zomer van 2020 een monumentaal pand onder handen. De werkzaamheden aan het woonhuis omvatte alle herstel- en schilderwerkzaamheden aan de voor- en achtergevel. Julius Bonnet: “Voor een Rijksmonument moet je echt de tijd nemen. Zo’n pand vraagt om aandacht en vakmanschap.”

Het Rijksmonument is gelegen in Princenhage, ook wel ‘dorp in Breda’ genoemd. Het is gebouwd in de vroege 19e eeuw en deed in het verleden dienst als herberg ‘De Gouden Leeuw’. Inmiddels is het alweer geruime tijd in gebruik als woonhuis. Het pand heeft veel authentieke elementen. Met name de kroonlijst op voluutvormige consoles boven de ingang, waar de naam van de voormalige herberg op prijkt, springt in het oog. Julius Bonnet, de ‘Jr.’ in Bonnet Jr., het schildersbedrijf uit het Brabantse Zevenbergen dat de werkzaamheden uitvoerde: “We hebben het complete woonhuis voorzien van ons vakmanschap. Daarbij hebben we zowel herstel- als schilderwerkzaamheden uitgevoerd aan de gevels en kozijnen, maar ook de daklijsten, deuren, het metselwerk.”

Kwetsbare ondergrond

De rijke historie van het monumentale pand vertaalt zich ook in de staat van de ondergrond en in de vele lagen verf die in de loop der tijd zijn aangebracht. Er kwam dan ook veel reparatiewerk bij kijken. De daklijsten zijn behandeld volgens OHD.03. Aan voor- en achterzijde werden de kozijnen deels kaal geföhnd vanwege scheurvorming. Deze zijn vervolgens hersteld met houtreparatiemiddel. De openstaande scheuren in onder andere de dorpels zijn voorzien van wapening. Het geheel is vervolgens tweemaal gegrond en daarna is opnieuw laagdikte aangebracht met Sikkens Rubbol XD High Gloss, in de kleur grachtengroen. “Omdat het een monumentaal pand is, mag je niet zomaar de uitstraling van het pand veranderen. Vandaar dat gekozen is voor deze bekende groentint. Het mooie van deze lak is dat hij lang zijn hoge glansgraad behoudt, want ook dat is onderdeel van de uitstraling van dit monument.”

Fris wit jasje

De achtergevel, gelegen aan de noordzijde van het pand, is wit. Hier koos Bonnet voor Sikkens Alphaloxan Flex. Een speciale buitenmuurverf op basis van een acrylaat-siloxaan dispersie, die zich kenmerkt door de hoge mate van elasticiteit en ademend vermogen. De verf is dan ook uitermate geschikt voor monumentale panden, omdat deze ervoor zorgt dat het vocht door de muur naar buiten kan trekken. Tegelijkertijd is de verf regendicht en vocht zal dus omgekeerd niet naar binnen trekken. Door de elasticiteit vormen onregelmatigheden en scheuren in de ondergrond geen probleem.

Onderhoud aan een monument is geen kwestie van ‘steiger opzetten en smeren maar’, legt Bonnet uit. Naast de reparaties die zijn uitgevoerd aan al het houtwerk, is ook de achtergevel flink onder handen genomen voor hij van dit frisse, witte jasje kon worden voorzien. De gehele achtergevel is eerst met een hogedrukspuit gereinigd. Daarna heeft Bonnet de voegen en scheuren hersteld. “De kale delen hebben we voorbehandeld met Alpha Aquafix, een watergedragen voorstrijkmiddel voor onregelmatige ondergronden. Dit zorgt voor een goede hechting van het verfsysteem op de ondergrond en fixeert bovendien licht poederende ondergronden. En dán pas komt de roller,” lacht Bonnet.

Sikkens Gevel Garantie  

De gevel is vaak het visitekaartje van de schilder; een perfecte en duurzame afwerking is dan ook gewenst. De vernieuwde Sikkens Alphaloxan is verrijkt met de Siloxane Stayclean Technology. Sikkens Alphatex IQ en IQ Mat zijn verrijkt met  Duracryl Stayclean Technology. Beide technologieën zorgen ervoor dat het schilderwerk uitstekend beschermd is tegen vuilaanhang en groene aanslag.

Vanwege de introductie van de twee nieuwe verftechnologieën introduceert Sikkens: Sikkens Gevel Garantie. Dit is een garantie op de kleur én het verfsysteem. Prettig voor de schilder, maar zeker ook de opdrachtgever. Het werkt als volgt. Op basis van een inspectie, de ligging, oriëntatie, ondergrond en kleur van een gevel, ontvang je als schilder een persoonlijk, technisch advies van Sikkens. Vervolgens krijgt je garantie op het uitgevoerde werk, dat kan oplopen tot twintig jaar. Vakmanschap gegarandeerd dus!

Trots leerbedrijf

Trots zijn ze bij Bonnet Jr. zeker op het eindresultaat in Princenhage. Volgens Bonnet moet een beetje schilder wel bekend zijn met dit soort reparaties en behandelingen. Al ontkent hij niet dat het met het almaar krimpende aanbod in vakschilders steeds meer een specialisme begint te worden. “Daarom vind ik het ook tof dat wij een leerbedrijf zijn. Mijn vader, die meer dan dertig jaar in het vak zit, deelt zijn vakmanschap als leermeester met nieuwe generaties schilders. Want dit ambacht is zo veel meer dan alleen de kennis hoe je een laagje verf aanbrengt.”

Monumentenzorg


Bij monumentenzorg gaat het behoud van de oorspronkelijke uitstraling altijd voor vernieuwing. Onderhoud wordt het liefst pas uitgevoerd als dit écht noodzakelijk is. Des te belangrijker is het om met duurzame producten te werken en zo de onderhoudsinterval te verlengen. Rubbol XD High Gloss is een buitenlak die zeer goed bestand is tegen alle weersinvloeden, zoals verkleuring door Uv-licht. Het kleur- en glansbehoud zorgt ervoor dat de uitstraling van het schilderwerk de gehele interval in topconditie blijft.

Ook tussentijds onderhoud aan een monumentaal pand, zoals het reinigen van een gevel, mag niet zomaar gebeuren. Sikkens Alphaloxan Flex beschermt de buitenmuur tegen vuilaanhang van schimmels en groene aanslag. Hierdoor hoeft deze minder vaak gereinigd te worden en blijft de uitstraling langer behouden.