Met dank aan vakwerk van Timmer Baarn en de lange buitenduurzaamheid van de lakken van Wijzonol, kan het gemeentehuis in Baarn er weer een tijdje tegenaan. Zo ziet groene koploper Koninklijke Van Wijhe Verf het graag.
Niemand die de burgemeester van Baarn zo goed kent als de schilders van Timmer Baarn. Mark Röell maakte, op weg naar zijn ambtskamer, elke dag een praatje met de mannen die het gemeentehuis van een nieuwe verflaag voorzagen. Het prominente Jugendstil-gebouw uit 1907 ligt centraal in het Utrechtse stadje, waardoor de schilders over belangstelling überhaupt geen klagen hadden.
Het project uit de zomer van 2018 levert nog altijd veel blije gezichten op. Het gemeentehuis zit strak in de lak en glanst als nooit tevoren. Te danken aan vakwerk, maar zeker ook aan de producten van Wijzonol: één van de merken waarmee de Zwolse Koninklijke Van Wijhe Verf (anno 1916) werk maakt van zijn duurzaamheidsambities.
Vastgoedadviseur van dienst was Jans Boverhof van Wijzonol. ‘Eerst hebben de schilders de oude verf verwijderd met een föhn’, blikt hij terug. Er moesten flink wat lagen – lang niet allemaal goed gehecht – geëlimineerd worden. Het zat er 0,6 millimeter dik op, terwijl één verflaag 0,08 millimeter is. Er was sprake van blaarvorming door vocht in het hout en de mannen van Timmer Baarn voerden de nodige houtrotreparaties uit.
In goede handen
De klus was bij hen in goede handen, weet Boverhof: ‘Zij weten hoe ze met monumenten moeten omgaan. Dat merkte je ook aan het schuren van de voorlak. Vaak gebeurt dit veel te grof, waardoor de ondergrond stuk gaat en de glansgraad van de eindlaag minder wordt. Het schuurpapier had deze keer als grofheidsgraad P240 in plaats van P120 – veel beter.’
Na het schoonmaken kon het gebouw in de grondverf, de LBH Grondlak HV. Daaroverheen kwam de LBH SDT Ultra Grondlak, om het geheel af te werken met LBH SDT Ultra Hoogglanslak. ‘In ideale omstandigheden blijft deze verf, met een hoge aanvangsglans en veel glansbehoud, twaalf jaar zitten’, zegt Boverhof. Dat past in de milieumissie van Van Wijhe Verf, dat zich als eerste chemische bedrijf ter wereld een zogeheten B-Corp mag noemen: koploper op het gebied van sociaal ondernemen en maatschappelijke impact.
Kleurentrapjes
De kleuren op het gemeentehuis zijn monumentengroen en crème-wit. Daaraan is onderzoek voorafgegaan aan de hand van zogenoemde kleurentrapjes. ‘Dat betekent dat je de oude kleuren er laag voor laag afschraapt’, vertelt Boverhof. ‘Daarbij ga je terug tot op het kale hout. Met een loep en een kleurenwaaier zoek je de hedendaagse kleur die het dichtst in de buurt komt van de oorspronkelijke kleur.’
Het schilderwerk is met toewijding en plezier uitgevoerd. ‘Wijzonol is gewoon prettige verf, het strijkt lekker’, zegt Peter Siebelink, mede-eigenaar van Timmer Baarn. ‘En als onze jongens fijn werken, zijn wij ook blij.’ Wat ook meespeelde waren de complimenten van winkelend publiek en voorbijgangers. ‘Dat heeft ons weer nieuwe opdrachten opgeleverd’, stelt Siebelinks compagnon Hennie de Kruijf tevreden vast. ‘Laatst nog een restauratie, ook een oud pand en ook met Wijzonol.’ Timmer Baarn werkt goed samen met het verfmerk. ‘Als er iets is, staan ze direct klaar.’