Ga naar hoofdinhoud

‘In dit project kun je echt je vakmanschap kwijt’


Van karakteristieke dokterswoning naar een modern woonhuis. In het Noord-Hollandse Stompetoren vindt een heuse metamorfose plaats. Hoe je een authentieke woning schildert en opknapt, dat kan alleen maar met de juiste producten. Voor schilder Rob Karels is geen uitdaging te groot.

Met chirurgische precisie haalt Karels zijn kwast langs het raamkozijn. Zijn blik volgt de streeploze baan die achterblijft. Als het aankomt op schilderen neemt de joviale Castricummer zijn vak serieus. Zijn meest recente project noemt hij een echt pareltje. Wie de Noordervaart binnen komt rijden, kan niet om nummer 79 heen. Opgetrokken in ruw baksteen schittert de uit 1890 stammende dokterswoning in de ochtendzon. Kozijnen met schreven, daklijsten, glas-in-loodramen en een uitbouw in torenvorm die het silhouet versterkt. Karels van Rob Karels Schildersbedrijf vertelt: “Je ziet nu alleen die prachtige buitenkant maar ook de binnenkant hebben we geheel voorzien van een nieuwe laag verf. Een flink oppervlak dus. Uiteraard wil je zo’n klus efficiënt aanpakken zonder dat je teveel verf gebruikt. Sikkens biedt uitkomst. Voor iedere situatie hebben ze het juiste product.”

Monumentaal

Het hart van Karels gaat sneller kloppen wanneer hij aan de slag kan bij een monumentaal pand. Hij werkt voor particulieren en een aantal vaste aannemers. Nieuwbouw zit er niet tussen. “Als schilder is nooit een dag hetzelfde. Je komt op de meest uiteenlopende klussen. Laatst nog vroeg een vaste klant of we zijn huis in het Franse Annecy wilden sausen? Nou, geen probleem natuurlijk. Wel pakken we het liefs monumentale panden aan. Een art deco-pand heeft nu eenmaal meer organische vormen. Daar zit voor ons meer uitdaging in dan een strakke muur.” Met ‘ons’ bedoelt Karels zijn vaste compagnon Peter Borst. Samen zijn zij goed voor ruim 40 jaar schilderervaring.

Rob Karels met achter hem zijn vaste samenwerkingspartner Peter Borst
Foto’s: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Karels vervolgt zijn verhaal: “Hier kun je als schilder echt je vakmanschap in kwijt. Een goede productkennis hoort daar absoluut bij. Hier worden hoge eisen gesteld aan de afwerking. Ik adviseerde de bewoners van de dokterswoning om te gaan voor de matte finish van Sikkens Alphacryl Pure Mat. Het is dan gaaf om te zien dat zo’n keuze werkt. De klassieke woning heeft nu een eigentijdse uitstraling gekregen. Dit was ook de wens van de bewoners.” 

Rustig en fris

Om nog sneller werk te kunnen leveren, besloot Karels om de plafonds en wanden in RAL 9010 te spuiten en te rollen. Hiervoor gebruikte hij de Sikkens Alphacryl Pure Mat. “De eigenaren wilden een frisse en strakke look. Daar is dit verftype zeer geschikt voor. Een groot voordeel is de mooie vloei. Dit geeft een mooi strak eindresultaat. Bij dit soort karakteristieke woningen zijn sfeer en uitstraling erg belangrijk. Zeker in de woonkamer. Dat is toch het visitekaartje. De extreem matte look zorgt voor rust in de ruimte. Daarnaast is het goed schoon te maken zonder dat de verf gaat opglanzen.  Bovendien behaal je met deze verf een onovertroffen rendement waardoor je onderaan de streep een stuk minder verf nodig hebt. Al die eigenschappen maken het tot een innovatief product waar ik graag mee werk.”

De woning van buitenaf gezien

Gouden combinatie

De eigenaren van de woning in Stompetoren hadden een specifieke wens. Een authentieke woning een eigentijdse uitstraling meegeven. Hierin maakte Karels onderscheid tussen binnen en buiten. “We hebben buiten vrijwel alles aangepakt. Dan moet je denken aan de boeidelen, de dakkappel, windveer en de deur- en raamkozijnen. We hebben eerst al het kale hout ontvet, geschuurd en vervolgens behandeld met de Sikkens Rubbol EPS. Het voordeel is dat je twee eigenschappen in één pot terugvindt. Het is zowel een grondverf als aflak. Dat scheelt dus extra handelingen.” Vervolgens werkte Karels het houtwerk af met de Sikkens Rubbol XD high gloss. Ook die keuze was simpel. “Je wilt natuurlijk dat zo’n mooi karakteristiek pand eeuwigheidswaarde blijft behouden. Duurzaamheid is dan erg belangrijk. Deze verf gaat tot 10 jaar mee. Daarnaast verwerkt het ook nog eens gemakkelijk. Van streepvorming is geen sprake. De kracht zit hem in de combinatie van de voorlak en hoogglans. Deze producten versterken elkaar. Dan is de keuze snel gemaakt.”

Tijd

Al met al kijkt Karels met een goed gevoel terug op het project in Stompetoren. Bij elkaar voorzag hij 600 m2 aan wanden en plafonds van verf. Volgens Karels heeft de goede verstandhouding met de opdrachtgever ervoor gezorgd dat het eindresultaat nog mooier is geworden. “Normaliter is het begrip tijd een beperkende factor. Bij dit project gaven de opdrachtgevers ons juist alle ruimte en was er geen harde deadline. Dat zie je terug in het eindresultaat. Het leuke aan dit vak is dat je meteen resultaat ziet van je werk. Wanneer het ambacht van de schilder en een goed verfproduct samenkomen, kun je echt meesterwerken creëren.”


Verkoop van AkzoNobel trekt aan

AkzoNobel gaat mogelijk banen schrappen

AkzoNobel geeft winstwaarschuwing

AkzoNobel komt met winstwaarschuwing

Veveo en VVBHUSAN betreuren ‘scheiding’


Naar archief >