Ga naar hoofdinhoud

‘Glaslatten van kweekhout uit Uruguay zijn duurzamer’


Avabel verkoopt glaslatten gemaakt van kweekhout uit Uruguay. De glaslatten zijn duurzaam, stelt Richard Duppen van Avabel. Houthandel Van Dam kwam het hout op het spoor en importeert het duurzame Red Grandis hout.

Ingeklemd tussen Argentinië en Brazilië ligt het Zuid-Amerikaanse land Uruguay, bekend om zijn veeteelt en vleesexport. Als veeboeren in het noorden van het land in de jaren 80 van de vorige eeuw in bosbouw een tweede bedrijfstak zien, start de aanplant van kweekhout. Op de glooiende landbouwgrond in het subtropische klimaat, op zo’n 7 uur rijden van de moderne hoofdstad Montevideo en tegen de Braziliaanse grens aan, groeien bomen van Eucalyptus, die als Red Grandis met Komo-certificaat in de markt worden gezet. Het systeem is breed en doordacht: in kassen worden op moderne wijze 3,5 miljoen plantjes Eucalyptus Grandis per jaar gekweekt, die vervolgens in de Noord-Uruguayaanse grond worden geplant. De jaarlijkse regenval in dit gebied bedraagt gemiddeld meer dan 1.650 millimeters en het verantwoord bosbeheer biedt werk aan meer dan 600 lokale werknemers.

Groeiproces van 22 jaar

Tijdens het groeiproces worden de bomen tot 15 jaar tot een hoogte van 11 meter met de hand en met hoogwerkers gesnoeid. Al na 22 jaar is de boom 20 tot 30 meter hoog en tussen de 60 en 70 centimeter dik, en wordt deze geoogst. Daarbij worden lege plekken weer aangeplant. ‘Ook vindt er tijdens het groeiproces gerichte dunning plaats, zodat kansrijke bomen de ruimte krijgen en stammen die niet geschikt zijn naar de pulpindustrie gaan. De veeboeren zijn ook telers geworden en koeien lopen tegenwoordig door de bossen’, laat Erik Leeuw van Houthandel Van Dam in Bunnik weten. Van Dam importeert dit FSC-gecertificeerd hout van Urufor uit Uruguay en verscheept het naar Indonesië om het te laten bewerken, voordat het naar Nederland komt.

Positieve CO2-emissie

‘Dit hout groeit vier keer sneller dan hout afkomstig uit bijvoorbeeld Scandinavië. Doordat het hout sneller groeit, kunnen we in dezelfde periode 3 tot 4 keer zoveel hout uit het bos halen met dezelfde CO2-opname. Vanaf de oogst totdat het hout een glaslat is, zitten er bewerkingen tussen die energie kosten. Maar de CO2-emissie van kwekerij tot eindproduct is positief. Het transport van hout geeft de meeste emissie. Zeeschepen maken gebruik van zeestromen en kunnen uitgaande van zo’n 20.000 containers per schip tot wel tien keer zoveel kilometers maken dan een vrachtwagen’, rekent Leeuw voor.

Het snelgroeiende kweekhout is volgens Leeuw kwalitatief hoogwaardig en dient daarbij als alternatief voor glaslatten van tropisch hardhout uit Zuidoost-Azië of Afrika. Voor groothandelsbedrijf Avabel in Duiven reden om het op te nemen in het ruime assortiment glaslatten. ‘Red Grandis is een goede aanvulling op de reeds duurzaam geïmporteerde hardhout-producten. Met deze houtstromen willen we de oerbossen beschermen en ik vind dat als je in het kader van duurzaamheid de markt kunt beïnvloeden, je dat altijd moet doen. Veranderen kun je alleen samen doen. Wij zoeken daarom de samenwerking met ondernemers die met ons de weg naar een duurzame toekomst in willen slaan.’

Sociaal ondernemen met certificaat

Duppen heeft sinds enkele jaren de leiding in het Gelderse familiebedrijf en heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen tot een speerpunt gemaakt. In het bedrijf werken veel kwetsbare mensen of mensen met toegangsproblemen op de arbeidsmarkt. Het Duivense bedrijf heeft een Prestatieladder Sociaal Ondernemen-certificaat, waardoor sociaal ondernemen zichtbaar wordt.

Duppen wil glaslattrendsetter zijn. ‘Avabel wil de Tesla van de glaslatten zijn. Een glaslat gemaakt van Red Grandis uit Uruguay is modern, innovatief, toont lef en heeft antwoord op de vragen van morgen. Dat vind ik nastrevenswaardig. Je moet nadenken over de vragen van morgen en het besef moet indalen dat we allemaal hiervoor verantwoordelijkheid dragen. Hout van Red Grandis bevat geen pinholes of kruisdraad en is gemakkelijk te bewerken. Eenmaal gegrond, is het gladder dan Meranti omdat de verf beter hecht.’

De Avabel-voorman spreekt dan ook niet over klanten, maar over samenwerkingspartners. ‘Als je bij ons inkoopt, draag je bij aan een inclusieve en duurzame samenleving. We begrijpen heel goed dat dit soms wat tijd nodig heeft, maar onze glaslatten van kweekhout hebben dezelfde prijs als Meranti-FSC. Schilders en glazenzetters kunnen dus duurzaam doen voor hetzelfde geld.’

Circulair bij renovatieprojecten

Dat Red Grandis een houtproduct met toekomst is, blijkt wel uit woningcorporaties die, volgens Duppen, regelmatig vragen om deze houtsoort. ‘Duurzaam hout wordt steeds vaker opgenomen in het bestek bij renovatieprojecten. Ging het eerst om gecertificeerd hout en daarna duurzaam hout, nu verschuiven we naar een circulair etiket. In 2030 zal 50 procent van de gebruikte materialen circulair moeten zijn. De glaslat van tropisch hardhout voldoet dan niet meer aan dit predicaat.’

Avabel levert ruim 70 verschillende modellen glaslatten, gemaakt van 8 verschillende materialen in alle denkbare kleuren verf van de merken Sigma PE40 en Anker Stuy.



Baril wil honderd procent circulaire verven in 2030

Savantis komt met lesmateriaal over circulariteit

Noordelijk collectief jaagt duurzaam onderhoud aan

Video | Wouter als razende reporter op de beurs

Bossche beurzen van start, Broer bezoekt ze (video)


Naar archief >