Ga naar hoofdinhoud

Glansrijk prestigeproject in ARTIS succesvol afgerond


Voor het eerst in haar ruim 180-jarig bestaan moest ARTIS als gevolg van de coronamaatregelen de deuren sluiten. Dat was hét moment om café-restaurant De Plantage te voorzien van een noodzakelijke nieuwe verflaag. De Painting Holland Groep voerde het prestigeproject uit en koos met verfgroothandel Bevela voor SDT hoogglanslak van Wijzonol.

Wijzonol en de Painting Holland Groep apetrots

Wie door ARTIS loopt, voelt de rijke historie van de hoofdstedelijke dierentuin. Midden in Amsterdam op steenworpafstand van iconen als museum Het Rembrandthuis, Het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum ligt aan de Plantage Middenlaan en de Plantage Kerklaan de oudste dierentuin van Nederland. Opgericht in 1838 onder de naam Natura Artis Magistra met als doel liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. Stapsgewijs groeide de dierentuin uit tot een park met jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers en vormt anno 2021 een groene rustlocatie in onze drukke hoofdstad.

De Plantage behoort tot een drukke en populaire ontmoetingsplek in een rustgevende omgeving.
Foto’s: Richard Kok

Het dierenpark, dat in 1852 het predicaat Koninklijk krijgt, telt momenteel 27 monumentale panden, waaronder het in 1870 ontworpen Ledenlokalen. Hier ontmoetten de leden van ARTIS elkaar in vervlogen tijden. Tegenwoordig is café-restaurant De Plantage er gevestigd en is het plein, waaraan de horecagelegenheid ligt, sinds 2014 voor iedereen bereikbaar via een open zijingang. Daardoor behoort De Plantage tot een drukke en populaire ontmoetingsplek in een rustgevende omgeving. Vanaf het sfeervolle terras heb je zicht op de gebogen volière en flanerende voorbijgangers. Jarenlang was De Plantage de locatie voor de dagelijkse tv-show De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk. Tegenwoordig is Studio Plantage de thuisbasis voor de talkshow Jinek, BEAU en Humberto.

Sfeer van vroeger

Nog nooit was ARTIS dicht, totdat corona zelfs de historische stadsdierentuin vorig jaar lam legde. Nu het park tijdelijk gesloten was voor bezoekers, het juiste moment om schilderwerkzaamheden uit te voeren. Omdat niet duidelijk was wanneer de dierentuin weer open mocht, was de tijdsdruk groot om binnen een aantal weken tevens de vloeren van de gorilla-verblijven te coaten, de Ledenlokalen te schilderen, de vlinderkweekruimte onder handen te nemen en het toegangshek bij de hoofdentree weer te laten glimmen. In de Ledenlokalen werden gevelkozijnen, gevelramen, geveldeuren, glasroede en gootlijsten geschilderd.

Omdat de Painting Holland Groep uit Zaandam vanwege andere projecten al bekend is in de dierentuin, schakelde projectleider Govert van den Bulk van Beheer en Onderhoud van ARTIS snel met Ed Simons van de Painting Holland Groep om de schilderklus in oktober en november uit te voeren. Het monumentale pand heeft zijn laatste grootscheepse verbouwing en vernieuwing in 2014 gehad en moet weer de stijl en sfeer krijgen van vroegere jaren.
“Tijdens de inspectie van het gebouw kwamen we veel houtrot tegen, vooral aan de straatzijde. Dat moest eerst worden aangepakt. Omdat het om een heel speciale groene kleur gaat, zijn we direct gaan schakelen met Bevela, onze verfgroothandel. Samen zijn we tot een verfadvies gekomen en hebben we testen uitgevoerd”, aldus projectleider Ed Simonis, die namens  de Painting Holland Groep een pinché-aapje heeft geadopteerd om zich te verbinden aan ARTIS en om het park te steunen in haar voortbestaan.

Deze fraai geschilderde zijde vormt de aanblik voor gasten die het openbare ARTIS-plein betreden.

‘ARTIS-groen’

Na veel testen en mengen, is gekozen voor de kleur ‘ARTIS-groen’, verwijzend naar de kleuren van vroeger. “De codes om tot deze kleur te komen, liggen veilig opgeborgen en houden we geheim”, voert Guido van Halteren van Bevela het gevoel rondom deze speciale dierentuin verder op.

De verfkeuze viel op LBH SDT Ultra Grondlak en LBH SDT Ultra Hoogglanslak van Wijzonol. De grond- en voorlak is op basis van alkydhars en inzetbaar in onderhoudssystemen, waarbij hoge eisen worden gesteld aan de levensduur van het verfsysteem. De LBH SDT Ultra Hoogglanslak is een aflak met een zeer lange buitenduurzaamheid en optimaal glansbehoud. Dankzij de Super Durable Technology (SDT) is een lange buitenduurzaamheid te realiseren. Daarbij komt ook een hoog aandeel aan biobased grondstoffen en de lage CO2-footprint, wat de lak een nog duurzamer karakter geeft. “De verf is in elk seizoen goed te gebruiken, ook bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid, en heeft een bolle hoogglans. De verwerkbaarheid van de verf is optimaal en de kwaliteit goed. De verf heeft een buitenduurzaamheid tot 12 jaar”, stelt Daan Gijsbers, vastgoedadviseur bij Wijzonol Bouwverven.

Extra glans

Kevin van Houten, voorman bij de Painting Holland Groep, werkt veelal in de woningbouw en veert op als hem wordt gevraagd om de verfkwast ter hand te nemen in ARTIS. “Er stond veel tijdsdruk op vanwege de mogelijke heropening na corona. En het weer was ook niet altijd goed. Dus zijn we met een man of vijf begonnen met schoonmaken, gronden en lakken. We hebben tweeënhalve verflaag aangebracht. Omdat het een monumentaal pand is, hebben we met grote steigers gewerkt die niet verankerd konden worden aan het pand en speciaal gebouwd moesten worden. Ik ben blij dat ik heb mogen werken in ARTIS. Het is en blijft een bijzondere locatie, zeker als je tijdens het schilderen ineens een olifant hoort.”

Voor Wijzonol is het prestigeproject niet alleen goed afgerond, het is ook een bevestiging van een goede samenwerking tussen gerenommeerde, ambitieuze en duurzame bedrijven. Daan Gijsbers hierover: “ARTIS is koninklijk en een grote naam, bij de Painting Holland Groep staat kwaliteit en vertrouwen voorop, en Bevela is een gerenommeerd familiebedrijf. Wijzonol is onderdeel van Koninklijke Van Wijhe Verf, een onafhankelijk Nederlands familiebedrijf dat als eerste chemiebedrijf ter wereld het B Corp-certificaat ontving voor zijn duurzame bedrijfsvoering. Als zulke partijen elkaar vinden, geeft dat het schilderwerk bij dit prestigeproject extra glans.”


Mooij Verf opent vestiging in Barendrecht

Van Wijhe fietst voor vitaliteit en duurzaamheid

Bevela scoort met sociaal ondernemen

Bevela op tenue profvoetbalclub FC Volendam

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool


Naar archief >