Ga naar hoofdinhoud

‘Geen concessies op het schuurwerk’


Vakschilder Jan Verbruggen is gespecialiseerd in het onderhoud en renovatie van plezierjachten. Voor het schuurwerk is Festool al vele jaren zijn tool of choice. “Een boot heeft veel te verduren, daarom moet het schilderwerk van topkwaliteit zijn.”

Een plezierjacht is een geweldig bezit. Heerlijke tochtjes maken over de Nederlandse rivieren en kanalen terwijl je geniet van het groene landschap om je heen. De droom van menigeen. Maar er is ook een keerzijde. Vaartuigen zijn voortdurend onder invloed van de elementen: water, wind, zon. In de buurt van de kust komt daar nog de bijtende werking van het zilte water bij. Goed onderhoud in de winter is voor een vaartuig dan ook van levensbelang.

Gelukkig zijn er mensen die daarin gespecialiseerd zijn, waaronder vakschilder Jan Verbruggen uit Breda. Verbruggens thuisbasis is jachthaven Crezée in Lage Zwaluwe, aan de westpunt van de Biesbosch. Daar, in de hoek van een grote loods, staan de drie plezierjachten waar hij momenteel aan werkt. Alle drie zijn ze zo’n tien meter lang, twee ervan zijn van klanten, de derde is van hemzelf.

Fijn gelakt houtwerk

Het onderhoud van een vaartuig is nog echt ouderwets vakwerk, vertelt de markante vakschilder. “Een boot heeft veel te verduren, daarom moet het schilderwerk van topkwaliteit zijn: de juiste materialen die met de juiste technieken worden aangebracht.” Wat hij zelf mooi vindt aan het werken met boten is de veelzijdigheid ervan. Een plezierjacht is een microkosmos van talloze verschillende materialen, van de ruwe metalen boeg die om een stevige aanpak vraagt, tot het fijne gelakte houtwerk in de kajuit.

“Eigenlijk moet je overal verstand van hebben”, lacht Verbruggen, die zelf het complete houten interieur van zijn boot maakte. “Maar dat maakt het voor mij juist zo aantrekkelijk om aan te werken. Kennis en ervaring geven hier echt nog een meerwaarde.”

Niet alleen voor zichzelf legt Verbruggen de lat hoog, ook van zijn gereedschap verwacht hij topprestaties. Voor zijn schuurwerk heeft hij daarom al lang geleden gekozen voor Festool. Vrijwel de hele range van schuurmachines van dit merk heeft hij in zijn bezit.

De schuurmachines van Festool geven een mooi en gelijkmatig schuurbeeld


Gelijkmatig schuurbeeld

“Het resultaat van je schilderwerk is voor een groot deel afhankelijk van je ondergrond, dus wat schuurwerk betreft doe ik geen concessies”, zo stelt Verbruggen. “Festool heeft me daarbij nooit teleurgesteld. De machines liggen om te beginnen goed in de hand, je kunt er de hele dag mee werken. Maar belangrijker nog is dat ze een mooi en gelijkmatig schuurbeeld geven.”

Voor de stalen boeg van een schip gebruikt hij bijvoorbeeld de excentrische schuurmachine RO 150 FEQ. Een relatief compacte machine, maar toch een krachtpatser. De excentrische beweging van de draaiende schuurkop voorkomt dat de machine zich in het materiaal vreet en schuurgroeven achterlaat. Dat is belangrijk bij een scheepsboeg die volledig glad moet zijn. Voor het fijnhouten binnenwerk gebruikt hij weer andere machines: elke klus zijn eigen Festool.

Eén apparaat echter doet met alles mee en dat is de stofzuiger. “Stofvrij werken is tegenwoordig echt een must”, weet Verbruggen. “Je eigen gezondheid en die van anderen is ervan afhankelijk, dus ook daarvoor heb ik gezocht naar de kwalitatief beste oplossing.” Dat werd de CTL Mini van Festool. Deze stofzuiger heeft een sterke en variabele zuigkracht, maar het apparaat is tegelijk heel compact en relatief licht. “Dat is voor mij heel belangrijk”, legt de vakschilder uit. “In een kajuit zijn de ruimtes en de doorgangen beperkt. De omvang van je machine wordt dan een factor van betekenis.”


Contactpersoon

Dat Verbruggen al zo lang een hechte relatie heeft met Festool is niet alleen te danken aan de kwaliteit van de machines, maar ook aan service die Festool hem biedt. “Ik vind het bijvoorbeeld prettig dat ik een vaste contactpersoon heb die mij en mijn bedrijf goed kent. Wanneer een nieuw product verschijnt, komt hij langs om het mij te laten zien. Wat is er nieuw aan? Wat kan het voor mij betekenen?”

“Wanneer ik vervolgens besluit om het aan te schaffen, dan adviseert hij hoe ik de machine het beste kan gebruiken en onderhouden. Ik ben maar gewoon een ZZP’er, maar kennelijk tel ik voor Festool toch mee als een volwaardig partner. Dat geeft een hele prettige werkrelatie.”

Dat benaderbare is voor Verbruggen heel belangrijk. “Ik heb graag direct contact met mensen, zo zit ik in elkaar”, vertelt hij. Dat geldt zelfs voor die enkele keer dat een reparatie noodzakelijk is. “De dealer kan de machine dan opsturen, maar ik heb ontdekt dat je zelf ook naar het reparatiecentrum in Waddinxveen kunt gaan. Je moet wel even een afspraak maken, maar wanneer er ruimte in de planning is, dan kun je er naartoe en gewoon wachten tot de machine klaar is, mét een bak koffie erbij. De service afdeling is heel snel en zeer kundig wat heel belangrijk is voor een ZZP’er Ik vind het een fijne service die me al een paar keer goed heeft geholpen.”

Voor vakschilder Jan Verbruggen geven kennis en ervaring echt nog een meerwaarde bij opknappen van een boot

Deel via:


Jubilerend Verhoeven krijgt Predicaat Hofleverancier

Democratische schilderbeurt in Helmond

Vakbonden en grote uitzendkoepels vinden elkaar

Corporaties bouwen meer huizen

VVVF begroet nieuwe voorzitter met chocohamer


Naar archief >