Ga naar hoofdinhoud

Festool is Jos Timmermans’ beste vriend


Kunstwerken, klassieke deuren of tafels die wachten op een facelift. Waar het traditionele schilderwerk ophoudt, gaat Timmermans schilder- en spuitwerken net een stapje verder. Eigenaar Jos Timmermans uit Belfeld vertelt: “Van een oude deur uit 1940 gaan mijn handen jeuken. Festool is dan mijn beste vriend.”

Van een oude deur uit 1940 gaan Jos Timmermans’ handen jeuken

Tekst: Koen Wieriks

Je ruilt geen cabrio in voor een lelijk eendje’

Voorzichtig haalt Jos Timmermans zijn hand over ‘zijn patiënt’. Een oude paneeldeur uit 1940. Gebutst, verweerd en afgeragd door de tand des tijds. Het zijn precies dit soort renovatieklussen die Timmermans’ hart sneller doen kloppen. “We zijn al sinds 2008 actief in specialistisch schilderwerk. Wij zoeken graag de grens op. Of het nu gaat om spuitwerk van een radiator of het schilderen van meubelstukken of kunstwerken. Deze deur stamt uit een karakteristiek Rotterdams pand. De eigenaar wilde per se deze voordeur behouden. Gezien de leeftijd van de deur betekent dat voor ons werk aan de winkel. Alle bijkomende restauratiewerkzaamheden voeren wij uit met Festool-apparatuur. Wij kunnen simpelweg niet zonder.”

Voor advies kan Timmermans altijd aankloppen bij vaste Festool accountmanager Leon Wolf (r).
FOTO’S: ROB GOOSSENS

Geen kink in de kabel

Jos Timmermans is geen groentje binnen de schilderwereld. In tien jaar groeide hij uit tot een bloeiend bedrijf met als hoogtepunt in 2018 de betrekking van het nieuwe gemoderniseerd bedrijfspand. Vanuit deze locatie in het Limburgse Belfeld bedienen zij de markt voor particulieren, bedrijven, architecten en woningcorporaties. Timmermans over hun werkwijze: “Inmiddels hebben we een mooi team van specialisten gevormd. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen onderdeel. De een schuurt, de ander neemt het schilderwerk voor zijn rekening. Binnen onze manier van werken is stilstand niet wenselijk. Dit betekent dat de rest van het team niet door kan. Dat is een van de redenen om voor Festool te kiezen, een uitstekende en bovenal snelle repairservice. De apparatuur wordt dan weer netjes gerepareerd bij ons bezorgd. We zijn dan altijd verzekerd van goedwerkende apparatuur. Hierdoor ligt het werk nooit lang stil en kunnen we onze klanten nog betere service bieden.”

Dankzij de stofafzuiging van Festool kan er in de werkplaats altijd schoon gewerkt worden.

Snelle switch

Specialistisch schilder- en renovatiewerk vraagt om gereedschap van een hoge standaard. Volgens Timmermans begint het allemaal bij de basis. “De basis voor iedere schilder is een goed geschuurde ondergrond. Je kunt nog de beste verf, lak of apparatuur gebruiken. Als je de ondergrond niet goed schuurt, zie je dat altijd terug. Voor een deur als deze heb je te maken van verschillende oppervlaktes die ook nog eens variëren in breedte en lengte. Daarom is het voor ons van belang om een snelle switch te kunnen maken tussen de diverse schuurmachines. Zo gebruiken we de Rotex voor de grotere vlakken. Bij het precisiewerk, zoals de zijkanten van de panelen, gebruiken wij de vlakschuurmachine.  Zij passen zonder probleem op de stofafzuiging van Festool.” Volgens Timmermans wordt daarmee ook meteen de kracht van het Festool-gereedschap onderstreept.

“Vanaf het prille begin werken wij met Festool. Zij ontwikkelen hun productlijn zo dat je bij updates of vernieuwingen niet meteen een hele nieuwe machine hoeft aan te schaffen. Een nieuwe stofafzuiging past bijvoorbeeld naadloos op een oudere schuurmachine.”  

Met de vlakschuurmachine van Festool wordt precisiewerk geleverd.

Visitekaartje

Voor Timmermans is het belangrijk om in te spelen op de beleving van zijn klanten. In het geval van de paneeldeur stuurt hij regelmatig foto’s van de vorderingen naar de opdrachtgevers. “We zijn trots op ons werk en dragen dat graag uit. Naast het digitaal updaten ontvangen wij ook veel klanten hier in de werkplaats. Ons nieuwe bedrijfspand is ons visitekaartje. Je wil dan wel graag een professionele indruk achterlaten. We hechten daarom veel waarde aan een schone en gezonde werkplek. Dankzij de stofafzuiging van Festool kunnen we altijd schoon werken. Maar ook wordt de kans op inademing van fijnstof geminimaliseerd. Dit betekent dat onze medewerkers gezond en fris aan de slag kunnen. Dat is ons heel veel waard.”

In de spuitcabine worden onder meer deuren, tafels en kunstwerken geverfd en gespoten.

Kilometervreter

Als professionele vakman zit je niet te wachten op uitval van je machines. Vanwege de omvang en de diversiteit van Timmermans’ klussen is duurzaamheid een belangrijk thema voor de Limburgse spraakwaterval. “Uit onze berekening blijkt dat onze schuurmachines gemiddeld 7 uur per dag draaien. Wij stellen dan ook hoge eisen aan het materiaal waar wij mee werken. Als je dan bedenkt dat wij de Rotex al 12 jaar in ons bezit hebben, dan snap je wel dat wij ons Festool-gereedschap echte kilometervreters noemen. Hierdoor is het ook niet nodig om over te stappen naar alternatieven. Je ruilt een cabrio nu eenmaal niet in voor een lelijk eendje.”


‘Invaliditeit door klusletsel onderschat’


Naar archief >