Ga naar hoofdinhoud

Cuypershuis Roermond terug in oude glorie


In het centrum van Roermond staat het prestigieuze Cuypershuis. Een monumentaal pand uit 1853 met veel authentieke details. Wegens achterstallig onderhoud is vorig jaar gestart met de renovatie van de buitenkant. In opdracht van de Gemeente Roermond blaast Jac Ruyters Allround Painting B.V. met de producten van Wijzonol het pand weer nieuw leven in.

Betrokkenen van de Gemeente Roermond, het Cuypershuis, Wijzonol en Jac Ruyters Allround Painting B.V. voor het Cuypershuis

Jac Ruyters Allround Painting B.V. en Wijzonol herstellen prestigieus pand

Vrijwel iedereen in Roermond en omstreken kent het Cuypershuis: het voormalige woonhuis en atelier van architect Pierre Cuypers. Met behoud van de oude elementen is zijn huis in de vorige eeuw verbouwd tot museum. In dit eigentijdse museum wordt het leven en werk van Pierre Cuypers tentoongesteld, waar zijn ambities en sterke karakter centraal staan. Het statige monumentale pand schreeuwde echter om een grondige onderhoudsbeurt. Jac Ruyters Allround Painting B.V., al eerder betrokken geweest bij een renovatie aan de binnenkant van het Cuypershuis, draaide hier zijn hand niet voor om. Zijn schilders sprongen in de steigers om ook de buitenkant weer in oude glorie te herstellen.

Het Cuypershuis in Roermond

Verschillende staten

De werkzaamheden aan het monumentale pand waren complex en kenden de nodige uitdagingen. Jos Pustjens, projectleider van Jac Ruyters Allround Painting B.V., vertelt: “Er waren diverse ondergronden als staal, steen en hout. Delen waren goed onderhouden, maar andere delen ook totaal niet. Het torentje aan de achterkant van het pand was bijvoorbeeld lastig bereikbaar en daardoor al járen niet meer geschilderd.” Ieder bouwdeel moest daardoor op zichzelf worden beoordeeld door de schilders van Jac Ruyters: “In hoeverre we oude lagen moesten verwijderen, stopverf vervangen, delen uitfrezen en repareren.” Ook was er houtrot. “Een deel van de kozijnen was niet meer te redden en is volledig vervangen. De overige kozijnen hebben wij zelf gerepareerd”, vult Pustjens aan.

Verftechnisch advies

Op verzoek van de Gemeente Roermond wordt het pand aangepakt met de verfproducten van Wijzonol, onderdeel van Koninklijke Van Wijhe Verf. Pustjens: “Wij werken normaal niet met Wijzonol, dus het is altijd even aftasten.” Daniëlle Slabbers, verftechnisch adviseur bij Wijzonol, stelde het advies op voor het Cuypershuis: “We keken per onderdeel naar wat het nodig had. Juist vanwege de verschillende ondergronden en diverse weerszijden. Omdat het een monumentaal pand is en sommige plekken moeilijk te bereiken zijn, is het verfadvies zo duurzaam mogelijk gemaakt.” Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Van Wijhe Verf. Als onafhankelijk Nederlands familiebedrijf ontvingen zij als eerste chemiebedrijf ter wereld het B Corp-certificaat voor hun duurzame bedrijfsvoering.

Het authentieke poortje van Cuypers

Duurzame verf

De keuze viel op LBH SDT Ultra Grondlak en LBH SDT Ultra Hoogglanslak van Wijzonol. Een duurzame oplossing met optimale bescherming en optimaal glansbehoud. Slabbers: “Wij stellen hoge eisen aan de kwaliteit en levensduur van onze verfsystemen. Door de Super Durable Technology (SDT) biedt deze verf 20 procent meer buitenduurzaamheid dan andere verfsystemen. Daarmee wordt er ook optimale bescherming geboden tegen het Nederlandse klimaat.”

(tekst gaat verder onder de video)

Voor onder andere de gevelbekleding en boeiboorden maakten de schilders gebruik van de Wijzonol AQUA Hechtprimer (watergedragen verf voor zowel binnen als buiten), AQUA Systeemverf (watergedragen verf voor buiten) en AQUA Zijdeglans (watergedragen verf voor binnen). De AQUA Systeemverf heeft vochtregulerende eigenschappen, zodat het zijn kleur en glans behoudt. Ook dit is een duurzame keuze omdat de AQUA Hechtprimer een verhoogd percentage herwinbare grondstoffen bevat. Na een paar dagen hoorde Pustjens al de eerste positieve geluiden van zijn schilders: “De verwerking van de producten is heel goed. Net als de glansgraad en de body van het product. Ze zijn echt te spreken over de lakken van Wijzonol, het smaakt naar meer.”

De schilders herstellen het pand in ere met de duurzame producten van Wijzonol

Authentieke details

Het monumentale pand heeft veel authentieke details die met zorg een aandacht behandeld moeten worden. Slabbers vertelt: “Er mocht daarom niet met een roller geschilderd worden, alles moest met de kwast.” Dit soort bijzonderheden maken het werk speciaal, vervolgt Pustjens: “Het pand heeft veel mooie elementen. Zoals het poortje van Cuypers. We hebben lang gezocht naar de juiste authentieke kleuren om het weer in de oude staat terug te krijgen. Ons doel is namelijk om het mooier achter te laten dan de oorspronkelijke staat.”

Enthousiaste schilders

Na een korte winterstop gingen de schilders weer de steigers op om het werk te hervatten. “Regelmatig krijg ik foto’s van de vorderingen doorgestuurd. Heel mooi om dat enthousiasme van de schilders te zien. Ze zijn ervaren en betrokken, dat merk je. Ik kom ook regelmatig langs en ga mee de steiger op. Het is voor ons enorm belangrijk om betrokken te blijven bij zo’n project”, vertelt een trotse Slabbers. “Het is fantastisch dat we aan zo’n prestigieus pand mogen meewerken en dat het klikt, we voelen ons gewaardeerd. Aangezien wij niet standaard met Wijzonol werken, is het altijd spannend als je iets nieuws in handen krijgt. Als het dan bevalt, is dat extra fijn. Een mooie samenwerking”, sluit Pustjens af.


Van Wijhe fietst voor vitaliteit en duurzaamheid

Effectiviteit ‘smog-etende’ coatings vaak nihil

Van Wijhe Verf sluit partnerschap met Goodshipping

Cuypershuis eerste Limburgse Iconic House

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool


Naar archief >