Ga naar hoofdinhoud

Boonstoppel Verf geeft bunkercomplex in Eindhoven toekomst


BioArt Laboratories van biokunstenaar Jalila Essaïdi is sinds enige tijd gehuisvest in vijf bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze creatieve broedplaats, midden in het groene hart van Eindhoven, biedt jong talent de middelen om te innoveren op het snijvlak van wetenschap, natuur en creativiteit. Omdat het pand in de loop der jaren in verval raakte, trommelde BioArt Laboratories lokale vrijwilligers op voor de restauratie. Boonstoppel Verf levert de producten en zorgt dat de vrijwilligers over de juiste kennis beschikken. Door de enthousiaste vrijwilligers wordt veel werk verzet om het gemeentelijke monument in oude glorie te herstellen

Door de enthousiaste vrijwilligers wordt veel werk verzet om het gemeentelijke monument in oude glorie te herstellen

Op het eerste gezicht misschien niets uitzonderlijks: vijf boerderijen omgeven door prachtig natuurschoon. Maar wie even doorvraagt, heeft al snel door dat er in deze panden, zowel in de historie als het heden, een bijzonder verhaal schuilgaat.

Gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers, werden de vijf officiersbunkers vermomd als doodgewone boerderijen. Dit om de kans op bombardementen te verkleinen. In de decennia na de oorlog, raken de ‘Duitse woningen’, zoals ze in de volksmond heten, langzaam in de vergetelheid. Tot in 2015 de stichting BioArt Laboratories zijn intrek neemt in het boerderijencomplex, dat een gemeentelijk monument is.

Creatieve broedplaats

BioArt Laboratories is een kweektuin waar wetenschap, natuur, technologie en creativiteit hand in hand gaan. Een creatieve broedplaats waar jong talent werkt aan oplossingen voor morgen. Bouwstenen van keukenafval en schimmels, een 3D-geprint rif waar de as van overledenen in wordt verwerkt, innovatieve manieren om water op te slaan in landen waar mensen met extreme droogte kampen. Met als ultieme doel: de wereld een stukje mooier en beter maken.

Hier staat de toekomst haaks op het verleden.Toen Essaïdi het complex in 2015 voor het eerst zag, was ze hier op slag verliefd op. Maar zoals dat wel vaker gaat met verliefdheid, begreep niet iedereen wat zij in de vijf gebouwen zag. De tand des tijds was ermee aan de haal gegaan, de krakers deden de rest. “Er waren lekkages, schimmels, dingen waren kapot of ontbraken gewoonweg. Maar de jarenlange verwaarlozing had ook een groot voordeel: buiten had de natuur het complete terrein overgenomen. Juist dat zorgde ervoor dat ik alleen maar potentie zag in deze locatie.”

Dus werden door haar plannen gesmeed om de vijf bunkers te restaureren. En ook dat gaat met de nodige creativiteit, want qua subsidies vangt de stichting veelal achter het net. Essaïdi: “We werken met vrijwilligers uit de omgeving, mensen die het leuk vinden om de handen hier uit de mouwen te steken. Als er ergens in Eindhoven een gebouw wordt gesloopt, kijken wij of we er materialen vandaan kunnen halen. Maar we hebben ook allerlei partners om ons heen verzameld, bedrijven die onze ambities delen en hun producten aan ons schenken.”

Toen biokunstenaar Jalila Essaïdi het bunkercomplex in 2015 voor het eerst zag, werd ze hier op slag verliefd op

Ambachtelijke lakken

Een van de partijen die die ambitie deelt, is Boonstoppel Verf. Het bedrijf levert al sinds 1890 ambachtelijke lakken in oorspronkelijke verfkleuren. Boonstoppel ondersteunt de vakman met de beste materialen en gedegen advies over ondergronden en kleurhistorie. En nu dus ook de enthousiaste vrijwilligers van stichting BioArt Laboratories.

Boonstoppel staat hen niet alleen bij met een verf- en kleuradvies, maar heeft ook Repair Care bij het project betrokken. Zo kon het – door vocht aangetaste – houtwerk in de gebouwen goed worden hersteld. “Die brede ondersteuning wordt enorm goed ontvangen door de mensen die hier aan de slag zijn,” zegt Essaïdi.

Zodra het exterieur straks schilderklaar is, komen de nieuwe exterieurlakken van Boonstoppel Verf erop

Bunker

Bjorn Klaassen is als verftechnisch adviseur van Boonstoppel Verf nauw betrokken bij het project. “Van oorsprong ben ik schilder en vond ik restauratiewerk aan karakteristieke monumenten altijd al prachtig. Dit pand is helemaal uniek, echt totaal niet waar je aan denkt bij het woord ‘bunker’. Ik voel me bevoorrecht om hierbij betrokken te zijn.”

Toen de stichting bij Boonstoppel aanklopte, werd er een advies neergelegd voor de aanpak van het restauratiewerk. “Bij monumentale panden is de duurzaamheid en elasticiteit van de lak enorm belangrijk. Dat komt door de werking van vuren- en grenenhouten onderdelen, die je in monumentale panden veel ziet. Dus heb je een lak nodig die de werking van het hout goed kan opvangen”, stelt Klaassen.

Daarnaast is er in toenemende mate oog voor duurzaamheid bij opdrachtgevers en dat is bij BioArt Laboratories zeker niet anders. Klaassen: “Daarom vonden wij het een uitgelezen kans om hier onze nieuwe exterieurlakken in te zetten: Boonstoppel Exterieur Lak Hybride Zijdeglans en Boonstoppel Exterieur Acryl Halfglans. De eerste kan zowel als grondverf, voor- en aflak gebruikt worden, de laatste is een echte afwerklak wanneer een hogere glansgraad gewenst is.”

“De halfglans is op basis van acrylaat en de zijdeglans op basis van een hybride bindmiddel. Beide lakken kenmerken zich door een zeer duurzame elasticiteit en mooie glansgraad. Bovendien zijn het vochtregulerende producten en dat is in dit pand zeer belangrijk.”

Boonstoppel Verf levert de producten en zorgt dat de vrijwilligers over de juiste kennis beschikken voor de aanpak van het complex

Voortvarend

De houtrot en andere beschadigingen aan het houtwerk zijn inmiddels grotendeels hersteld. “Vanuit de gemeente moeten we ons aan een bepaald schema met deadlines houden. Het eerste gebouw moet deze maand klaar zijn. Daar gaat nu een tijdelijke overkapping overheen zodat er volop gegrond en afgelakt kan worden. Het laatste gebouw zal ergens komende zomer klaar zijn”, verwacht Essaïdi.

Door de enthousiaste vrijwilligers wordt heel wat werk verzet om het gemeentelijke monument in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. “Dat is echt tof om te zien. Zo is er iemand die vier weken geleden één keertje zou komen helpen. Nou, die is er sindsdien iedere dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, zegt Essaïdi.

Oude verflagen worden van een raamkozijn verwijderd

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Boonstoppel Verf


Extra geld voor onderhoud Zeeuws cultureel erfgoed

Subsidie voor Zuid-Hollandse erfgoedprojecten

Infobladen dampremmende en waterkerende folies

Pieter van Vollenhoven bij landelijke opening Open Monumentendag

Zeeuws orgel krijgt eerste schilderbeurt in 70 jaar


Naar archief >