Actueel

Belg renoveert steeds minder

1

De website Bouw & Wonen meldt, op basis van een artikel in Het Laatste Nieuws, dat Belgen steeds  minder renoveren. Het aantal kredieten om te verbouwen is in twee jaar met 16 procent gedaald.

Belangrijkste reden: een woning moet nu al 10 jaar oud zijn om aanspraak te maken op een btw-tarief van 6%. Om die reden luidt de bouw luidt de alarmklok.

De interesten staan historisch laag en leningen zijn dus goedkoop, en toch daalt het aantal kredieten voor renovaties zienderogen: van 20.231 in het tweede kwartaal van 2016 naar 15.544 in het tweede kwartaal van dit jaar, blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). In één jaar tijd is het aantal renovatiekredieten met 21% gedaald.

Een op de vijfwoningen

Eenzelfde dalende tendens voor grotere renovaties is te zien in het aantal vergunningen dat in Vlaanderen is afgeleverd. Die zakten van 4.651 in het eerste kwartaal van 2015 naar 3.468 dit jaar, weet men bij de Vlaamse Confederatie Bouw. De belangrijkste reden voor de terugval is de minder gunstige btw-regeling voor renovaties, meldt Bouw & Wonen.

Sinds 1 januari 2016 moet een huis ouder dan tien jaar zijn om in België het lage tarief van 6% te genieten. Vroeger was dat vijf jaar. We renoveren te weinig, waarschuwt de Confederatie.

Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energie-efficiënt zijn. Eén op de vijf huizen in Vlaanderen heeft nog steeds geen dak- of zoldervloer isolatie. Om dat streefdoel te bereiken, moet jaarlijks 2,5% van de huizen worden gerenoveerd. Dat percentage is nu slechts 0,7%.

1 reactie op “Belg renoveert steeds minder

  1. Filip schreef:

    Renovatie is in België altijd al een ondergeschoven kindje geweest. Behalve voor gebouwen met waarde worden er zelden professionele bedrijven aangesproken voor complete renovaties. Dat is jammer want daardoor gaan complete wijken verloren met gebouwen die vandaag als “versleten oud pand” worden gezien maar over enkele tientallen jaren echte waarde als tijdsbeeld zouden krijgen. Er zijn voorbeelden legio: Amper 20 jaar geleden werden mooie panden uit de jugendstil / art nouveau periode zonder pardon gesloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *