Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 11 maanden, 2 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #65788

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Bij een nieuwbouwproject hebben we de gemetselde buitenmuren deels dekkend moeten schilderen met een donker muurverfsysteem. Na een half jaar slaat de muur echter door en is witte zout-uitbloei zichtbaar. Hoe kan dit en wat kunnen we hiertegen doen?


  Antwoord:

  Oorzaak kan zijn dat de ondergrond zouten bevat die door vocht oplossen en naar het oppervlak zijn getransporteerd. Na verdamping van het vocht blijven de zouten als witte of bruine uitslag (zoutkristallen) op de ondergrond zichtbaar. De ondergrond bevat stoffen welke oplosbaar zijn en kunnen migreren naar het oppervlak van aangebrachte afwerklagen.

  Als maatregel kunnen de zoutuitbloedingen het beste worden verwijderd door droog af te borstelen. Het is raadzaam om, na het weg borstelen van de zouten, de muur een periode te laten overstaan en hierna nogmaals gemigreerde zouten weg te borstelen. Gebruik hiervoor harde nylon borstels.

  Hierna een voorstrijklaag en/of tussenlaag aanbrengen met buitenmuurverf, op basis van bijvoorbeeld polymerisaathars. Dit is vaak een oplosmiddelhoudend product. Hierna overschilderen met een buitenmuurverfsysteem. Witte uitslag op metselwerk van baksteen wordt overigens ook vaak veroorzaakt doordat er is gemetseld is onder niet ideale weersomstandigheden (met name veel neerslag).

  Het nemen van de noodzakelijke beschermende maatregelen is achterwege gebleven, wellicht onder druk van een strakke bouwplanning en een hoog bouwtempo.

  In een dergelijke situatie verloopt het bindingsproces in de metselmortel slecht en kunnen oplosbare stoffen in de metselmortel aanwezig blijven. Deze worden normaal bij een goed verlopende verharding wel gebonden. Maar ook in de baksteen aanwezige stoffen kunnen door een overvloedige regenbelasting aanleiding geven tot uitslag.

  In zowel het voor- als najaar komen – na een paar droge, zonnige dagen, voorafgegaan door een langdurig natte periode – de oplosbare stoffen door capillair watertransport naar het steen oppervlak. Na verdamping van het water blijft een wit uitslaglaagje achter op het verse metselwerk.

  Uitslag op baksteenmetselwerk doet zich voor in verschillende vormen. Witte uitslag komt voor op metselwerk dat zeer sterk aan regen is blootgesteld en vervolgens niet snel droogt. Hierbij wordt vrije kalk uit de mortel opgelost die bij droging uitkristalliseert op het oppervlak.

  De uitslag verdwijnt, afhankelijk van de intensiteit door afspoeling met regenwater na enige maanden tot enkele jaren. Tijdens deze periode kan de uitslag verscheidene malen opnieuw verschijnen en weer verdwijnen.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen