Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 1 maand, 1 week geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #73911

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij moeten in een Grieks restaurant, in opdracht van de nieuwe eigenaar, felblauwe  wanden overschilderen in een crèmekleur. Moeten we eerst een witte muurgrondverf als tussenlaag aanbrengen om de crèmekleur goed tot zijn recht te laten komen op de blauwe ondergrond of is dat niet nodig?

  Antwoord:
  Wanneer een goed dekkende verf wordt aangebracht is het aanbrengen van twee lagen over het algemeen niet nodig. Geadviseerd wordt niet met witte muurverf een tussenlaag aan te brengen, maar direct de crèmekleur muurverf aan te brengen. Is het werk na eenmaal behandelen niet goed, dan moet nogmaals worden gesausd.

  Het is niet zo dat per definitie een nat dekkende verf ook na droging een overeenkomstige dekking zal geven. Dit hangt af van het fabricaat en/of type (muur)verf. In een natte verflaag wordt de dekking bepaalt door de lichtverstrooiing. Het verschil in brekingsindex van pigment/bindmiddel en pigment/water liggen daaraan ten grondslag.

  Er is dan sprake van minder lichtverstrooiing. Ook zijn er geen met lucht gevulde ruimten. Het resultaat hiervan is dat een laag gepigmenteerde muurverf in de natte laag een betere dekking te zien geeft dan in de droge laag.

  Vroeger was wat bij de toen veel gebruikte lijmverf net andersom. Deze was nat slecht dekkend en droog goed dekkend. Tijdens het drogen van een hoog gepigmenteerde muurverf sinteren bindmiddeldeeltjes samen en tezamen met het pigment. Na verdamping van het water blijven zoveel open ruimten achter dat de lichtverstrooiing van de droge laag veel hoger is dan van de natte laag.

  Oftewel de droge laag dekt beter dan de natte laag. De ene muurverf dekt daarbij beter dan de andere. Dit is een kwestie van ervaring. Verder is het belangrijk te zien naar de verwerkingsmethode. Spuiten van muurverf kan een beter dekkend resultaat geven dat kwasten/rollen. Ook dat is het proberen waard.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen