Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 2 jaren, 3 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #62102

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Als zzp’er moest ik kort geleden bij een klant buitenschilderwerk uitvoeren. Het verzoek was om dit uit te voeren met watergedragen verf. Het bestaande verfsysteem bestond uit alkyd. Ik heb de opdrachtgever van tevoren gewezen op het verschil in deze verven. Vervolgens hebben we het werk uitgevoerd, zoals de klant wilde. Hebben we daar goed aan gedaan?

  Antwoord:
  Ja, hoor. Toepassing van watergedragen verf over alkydharsverf is goed mogelijk. Dit geldt zowel voor oude alkyd afwerkingen als voor pas aangebrachte alkydhars verflagen. Wel is het van belang dat de ondergrond eerst goed wordt schoongemaakt en geschuurd. Vooral dat goed schuren is van belang voor een goede hechting.

  Ook moet er voldoende laagdikte worden aangebracht. In de praktijk kan een bestaand verfsysteem buiten prima worden gegrond met een alkyd en afgewerkt met een watergedragen verf. Eerder zal worden gekozen om als primer of voorlak ook een watergedragen verf te gebruiken. Ook dat gaat prima. Het komt in de praktijk voor dat opdrachtgevers en gebouwbeheerders bestaande watergedragen verfsystemen met een alkydharsverf willen afwerken.

  Hier is bijvoorbeeld sprake van bij nieuwe houten kozijnen welke aan onderhoud toe zijn. Een watergedragen (acrylaatdispersie)verf is doorgaans elastischer en zachter dan een alkydharsverf. Laatstgenoemd product is relatief hard en wordt bij veroudering brosser. Het beste is bij het overschilderen van bestaande verflagen op hout is dan ook om watergedragen verven bij voorkeur over te schilderen met watergedragen verven.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen