Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 11 maanden, 4 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #61871

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag;
  Er wordt tegenwoordig zogenoemde houtgel op de markt gebracht. Wat is dit precies voor materiaal?

  Antwoord:
  Houtgel wordt en werd, zover ik weet, door Lidl en Aldi verkocht. Het is een transparante verf en had net zo goed als beits aangeduid kunnen worden. Beitsen worden tegenwoordig vooral gebruikt voor het behandelen van tuinmeubelen, tuinhekken, pergola’s, schuttingen en dergelijke.

  Het toepassen van beits zorgt vooral voor esthetisch fraaier hout. Het beste kan beits op nieuw of nog niet vergrijsd hout worden aangebracht. Licht schuren als voorbehandeling is dan voldoende. Is het hout vergrijsd, dan wordt het lastiger.

  Dan moet er echt met een machine worden geschuurd. De duurzaamheid van beits en gel is beperkt. Voor tuinmeubelen en dergelijke is dat niet zo erg. Wordt het geheel minder, dan is het weer een kwestie van schoonmaken, schuren en opnieuw behandelen.

  Overigens kun je schuttingen en hekwerken het beste zo min mogelijk behandelen. Hoe meer je afsluit, hoe minder het hout na neerslag kan drogen. In het hout trekt, via kops hout en verbindingen, namelijk vrijwel altijd vocht. Het gevolg is op den duur houtrot.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen