Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 3 weken, 3 dagen geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #74103

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Onze gemeente beheert zo’n 350 gebouwen (maatschappelijk vastgoed) en 90 procent daarvan heeft houten kozijnen. De overige 10 procent is van aluminium en kunststof. Het uitvoeren van het buitenschilderwerk vindt plaats op basis van het Meerjaren Onderhoudsplan (Mjop) dat jaarlijks wordt vastgesteld. Het optimaliseren van dit Mjop gebeurt aan de hand van de NEN 2767-methodiek. De gemeente hanteert voor buitenschilderwerk een cyclus van 6 tot 7 jaar, afhankelijk van de houtsoort en welke verf is toegepast. Stel: een school is van 1980 en heeft periodiek telkens een schilderbeurt ondergaan. De aanwezige verflagen zijn tussendoor niet verwijderd. Ik verwacht dat er zo’n 480 mu op zit. Je zou verwachten dat zoveel verflagen het hout als het ware afsluiten. Wanneer bepaal je nu of alle verflagen moeten worden verwijderd en er een nieuw verfsysteem op moet worden gezet?

  Antwoord:
  Verflagen geheel verwijderen gedurende de exploitatie van een gebouw heeft weinig zin. Door dikke verflagen ontstaat vrijwel nooit verfschade en houtrot wordt in vrijwel alle gevallen ook niet veroorzaakt door een te dik verfsysteem. Schades ontstaan in bijna alle gevallen door vocht bij verbindingen, lekke goten en bij onjuiste details.

  De toepassing van neuslatten op veel plaatsen voorkomt steeds meer houtschades. Ook het beter geventileerd plaatsen van panelen en betimmeringen is er debet aan dat kozijnen minder aangetast worden door schimmels. Overschilderen van bestaande lagen na veertig jaar is dan ook geen probleem.

  In plaats van schrapwerk kan beter geld worden uitgegeven aan het verbeteren van de omtrekspeling van ramen, het met contramallen toepassen van dorpel-afdekkers of neuslatten en het juist plaatsen van glas en panelen. Kozijnen vervangen is heel vaak niet nodig. In extreme gevallen is het bekleden van de dorpels en stijlen nodig. Bijvoorbeeld bij de slechte houtsoort hemlock of grenen met spinthout buiten de glaslijn.

  In Nederland komen we dit gelukkig bijna niet meer tegen. Een school in uw gemeente heeft zelfs ongeschilderde (western red cedar) kozijnen, zo heb ik met eigen ogen gezien. Nadeel is hier dat de aanblik hiervan na vele jaren steeds slechter en ‘armoediger’ wordt.

  Schilderen is hier nu geen optie meer, omdat de voorbehandeling vrijwel niet uitvoerbaar is. In een dergelijk geval is het aanbrengen van metalen of minerale dorpelafdekkers in een passende kleur een mogelijke optie.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen