Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 11 maanden, 2 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #61105

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij hebben recentelijk een woningcomplex geschilderd met een hoog glanzend en duurzaam verfsysteem. Op verschillende plekken ontstaat nu een soort waasvorming op het verfoppervlak waar bewoners over klagen. We hebben, daar waar klachten zijn, de matte delen opnieuw geschilderd, maar helaas treedt her en der wederom waasvorming op. Wat kan de oorzaak zijn en hoe lossen we dit probleem op?

  Antwoord:
  In de praktijk komt het voor dat er een witte waas ontstaat op het verfoppervlak. Die waas kan worden veroorzaakt door een soort witte aanslag. Dergelijke aanslag is met een doek (droog of nat) te verwijderen, maar na verloop van tijd kan diezelfde waas weer terugkomen. Ook kan waasvorming ontstaan door vocht. Vaak veroorzaakt door dauw, mist of neerslag. Dit laatste vindt dan plaats gedurende het droogproces. In zo’n geval is het bovenste laagje van de verflaag aangetast.

  Beide vormen van waasvorming komen met name voor bij verfproducten met alkydhars als bindmiddel. Vooral bij alkydharsverven met een hoge glans kan deze vorm van waasvorming zichtbaar worden. Meestal vindt de waasvorming na enige tijd plaats. De verfindustrie heeft in de jaren tachtig al onderzoek gedaan naar dit euvel. Onderzoek heeft toen aangetoond dat bij verven welke met zuurstof drogen, stoffen aan het oppervlak kunnen ontstaan welke de witte waas veroorzaken. Het gaat daarbij om een reactie van stoffen uit de lucht, zoals stikstof en zwavelstof, die reageren met stoffen in de verf, in dit geval het droogmiddel.

  Ammoniumsulfaat

  De stof die aan het oppervlak van de verf ontstaat, is ammoniumsulfaat. Deze is vrij gemakkelijk te verwijderen, maar kan na verloop van tijd weer optreden. Het kan met name optreden bij een hoge laagdikte, hoog glanzende verf en een voor de verf agressieve atmosfeer. Als de concentratie van zwaveldioxide en stikstof in lucht hoog is, zoals bij industriegebieden met veel verkeer, maar ook bij streken met veel land- en tuinbouw en intensief gebruik van stal- en kunstmest, kan waasvorming ontstaan.

  Bij verfoppervlakken die beregend worden, zal waasvorming bijna niet voorkomen. Dit komt omdat ammoniumsulfaat wateroplosbaar is en met regenwater eenvoudig wegspoelt. Na verloop van tijd kan de waasvorming dus oplossen. Door reinigen met schoon water en een doek is de waas direct te verwijderen. Wanneer de waasvorming zich snel herhaalt, is reinigen met ontvettingsmiddel een optie. (Na reinigen nawassen met schoon water).

  Luchtvochtigheid

  Wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, mist of neerslag kan het verfoppervlak in zekere zin enigszins aangetast worden. Condensatie komt het hele jaar door voor, veelal ’s avonds en in de ochtend. In het voor- en najaar is de kans op condensvorming echter het grootst. Ook bij winterwerk kan het voorkomen. De waasvorming welke bij een mat geslagen verflaag aan de orde is, is niet eenvoudig te verwijderen. Poetsen met een polijstmiddel is een goede optie. Gewoon overschilderen is ook een mogelijkheid.

  Het voorkomen van een waas in de vorm ammoniumsulfaat lukt vaak niet. Als het plaatsvindt, is het een kwestie van reinigen. Het mat slaan door vocht is wel te voorkomen. Het voornaamste aandachtspunt is hierbij de logistiek. Daadwerkelijk schilderwerk kan het beste zo vroeg mogelijk op de dag uitgevoerd worden. Op het moment dat de condensvorming op te schilderen oppervlakken is gedroogd en de RV en temperatuur dit volgens informatiebladen van de verfleverancier mogelijk maken.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen