Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Bas Burema 11 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #61417

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag: Wij hebben onlangs bij een klant een trap van meranti hardhout geschilderd. Na het schuren, zagen de traptreden er weer fantastisch uit, maar na het aanbrengen van de eerste transparantie laklaag ontstonden enorme vlekken. Hoe kan dit en wat nu te doen?

  Antwoord:
  Aan de hand van de foto’s die u meestuurde, lijkt het erop dat de traptreden een olieachtige/vette stof bevatten welke zich sterk aftekent na het lakken. Ook is verontreiniging te zien op plekken waar de traptreden nog niet gelakt zijn. Ons advies is de blanke lak volledig te verwijderen, wederom geheel grondig te schuren en daarna te ontvetten met St. Marc, Universol of een gelijkwaardig product. Hierna de traptreden goed laten drogen. Nogmaals schuren, schoonmaken en laten drogen.

  U zult vermoedelijk merken dat bij de eerste schuursessie het schuurpapier sneller aankoekt dan bij de tweede keer. Vervolgens een isolerende grondverf aanbrengen en hierna tweemaal dekkend afwerken met een watergedragen verf voor trappen. Succes is overigens niet verzekerd. Het toepassen van een blanke lak kan, ondanks grondig voorbehandelen, namelijk wellicht wederom tot een teleurstellend resultaat leiden.

   

   

   

  #61789

  Bas Burema
  Bijdrager

  Beste redactie, dit antwoord is toch niet serieus te nemen. Een meranti trap die niet blank is af te werken? Legio 1 en 2 K producten die bestand zijn tegen inhoudsstoffen. (die overigens ook weer speciaal blank zijn te isoleren mocht je dat toch nog nodig vinden) En als die vlekken oude cementvlekken mochten zijn is wat verdunde zoutzuur voldoende om de ergste vlekken op te lossen. Met bijvoorbeeld de Festool RO-90 (combi excentrisch / vibrerend) schuur je de trap vlekkeloos kaal. Maar ja, ik ben ook geen doe-het-zelver en misschien is deze rubriek daar wel voor bedoeld.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen