Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 3 jaren, 3 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #56661

  Vorige week een lichte kleur zijdeglanzende gesiliconiseerde alkydlak aangebracht van een gerenomeerd merk.
  Na enige uren verkleurde de lak tenminste 2 teinten donkerder dan de organieke kleur.
  Blik van de klant was weliswaar van eind 2011, maar eerder in 2012 gebruikt en toen geen kleurverschil. Geen waarneembaar bederf en voor gebruik goed omgeroerd. Herschilderen hetzelfde resultaat.
  Nu met een PU zijdemat werk voortgezet en kleurverschil is evident.
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn van dit extreem nadonkeren.

  #56687

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer Zwierstra,

  Als je verf langdurig bewaart, kunnen verschillende eigenschappen veranderen. Bekend is dat er velvorming kan optreden, dat er een harde bodemkoek kan ontstaan en dat de verf dun of juist dik wordt. Ook kunnen er grove deeltjes ontstaan, de droging kan achteruit en de kleur kan veranderen.
  Er kunnen chemische reacties plaatsvinden tijdens het langdurig bewaren waarbij het pigment betrokken is. Maar het kan ook zijn dat pigment samenklontert. Als er twee of meer pigmenten in de verf zitten en één ervan klontert samen, dan is de verhouding verstoort en wijkt de kleur af. Wanneer een gebruikt pigment enigszins oplosbaar is in de bindmiddeloplossing, dan zullen de kleinste pigmentdeeltjes hiervan kunnen kristalliseren. Ook dat kan weer aanleiding zijn tot kleurverandering.

  Een verandering van kleur tijdens langdurige opslag is vanzelfsprekend ongewenst. De industrie heeft dit probleem inmiddels goed onder de knie. Het wordt vooral voorkomen door een uitgebalanceerde samenstelling tussen vooral pigment, vulstof, bindmiddel en oplosmiddel. Niettemin komt het kleurverandering nog steeds voor. Gebruik daarom verf zeker binnen twee jaar. Vijf jaar laten staan is te lang.

  #56711

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  De verf is onstabiel geworden doordat het blik geopend is en er van is gebruikt,
  de toegetreden zuurstof kan de additieven beïnvloeden. Zo ook het flocculatiemiddel wat bij dispergering wordt gebruikt bij de bereiding van verf.
  Dispergering heeft alleen waarde wanneer het gelukt de verkregen dispersietoestand duurzaam, dat wil zeggen bij het verder verwerken bij opslag en bij de filmvorming, stabiel te houden. De stabiliteit van de gedispergeerde toestand is in de verf niet vanzelfsprekend, omdat de natuur er naar streeft in de loop der tijd om te keren. Door dispergering is er energie aan de verf toegevoegd en deze op een hoger energieniveau gebracht. Ieder systeem streeft echter een zo laag mogelijk energieniveau na.
  Bij verf wordt dit bemerkbaar doordat de verdeelde pigmentdeeltjes ernaar streven zich weer samen te voegen, tenzij dit wordt verhindert – door gebruik van een niet geschikt flocculatiemiddel. Het gevolg zou zijn pigmentflocculatie, wat leidt tot vermindering van het aantal adsorptiecentra in de verf en daarmee tot vermindering van het kleurvermogen en de zuiverheid van de oorspronkelijke kleurtint.
  Een eenvoudige methode om pigmentflocculaten in natte verf verf te herkennen kan worden gedaan met de zogenaamde ‘Rub-out-test’. Een andere, zeer vaak gebruikte methode voor het herkennen van flocculaten is de ‘glasafloop.’
  Bij grote kwantums die men in stock heeft en waarbij twijfel bestaat over de houdbaarheid kan een monster worden genomen en de fabrikant is genegen – eventueel tegen betaling – deze te testen op zijn merites is altijd de veiligste keuze.
  Op het bewaren van verf is géén vaste tijdsduur te plakken, dat is helemaal afhankelijk van het type en de opslagcondities.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen