Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #73455
  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Bij onderhoudswerkzaamheden van ons aan een wooncomplex is de oude verflaag verwijderd. Het betreft hier synthetische verf van een relatief jong complex. Het bouwwerk stond in de steigers en afgekrabde verfresten zijn van de steiger gewaaid en in de tuin terecht gekomen. Het grootste deel daarvan is door ons opgeruimd. Grote bladders zijn geraapt maar de bewoners zijn van mening dat de kleine restjes hun grond zullen verontreinigen. Volgens ons valt dat wel mee. Is er iets bekend over dit soort ‘problemen’?

  Antwoord:
  Oude verflagen bevatten in droge toestand vooral kunststof (bindmiddel) en pigment. De meeste verven zijn wit of licht van kleur. Het hoofdbestanddeel van deze verven is titaandioxide. Een bestanddeel dat ook veel in tandpasta en verzorgingsmiddelen zit. Het bindmiddel is meestal een alkyd (polyester) of acrylaat. Verfbladders in de tuin hebben, in perspectief gezien, hoegenaamd geen meetbare invloed op vervuiling van de grond. De natuur zal hier geen last van hebben.

  Ook lagere organismen zoals slakken en wormen storen zich niet aan verfbladders. Het is van slakken bekend dat deze zelfs verfachtige producten zoals kitten opvreten. Verfbladders horen vanzelfsprekend zoveel mogelijk te worden opgevangen, maar weggewaaide deeltjes kunnen weinig kwaad. Veel erger is de uitstoot van oplosmiddel bij het gebruik van verf. Nog steeds verdampen in Nederland jaarlijks enkele zwembaden vol terpentine afkomstig van verf. Iets wat niet nodig is wanneer de schilder ook buiten watergedragen verf gaat gebruiken.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen