Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Theo van der Heijden 1 jaar, 8 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #36175

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Verf_op_kunststofVraag:

  Wij hebben als schildersbedrijf een aantal woningen in onderhoud met kunststof onderdelen, waaronder kozijnen die ooit eens zijn geschilderd. De hechting van het verfsysteem laat echter te wensen over. We willen nu het totale verfsysteem verwijderen. Hoe kunnen we dit het beste uitvoeren?

  Antwoord:

  Verf verwijderen van kunststof moet bij voorkeur gebeuren zonder gebruik van afbijtmiddel of verhitting (föhn of brander). De beste manier is mechanisch schuren. Te beginnen met P80 en wanneer dit onvoldoende effect heeft: P60. Hierna nogmaals en fijner schuren met na P60: P80 en na P80: P100 en P120. Een scherpe schrapper kan droog schrappend helpen; met name in hoeken van profielen en bij verbindingen. Na het schuren en stofvrij maken kan hard PVC voor een betere hechting worden afgewassen met methylethylketon (MEK). Zachter PVC moet worden gereinigd met een minder agressief oplosmiddel, bijvoorbeeld een mengsel van terpentine en MEK (1:1) of een waterige zeepoplossing.
  De kunststoffen polyurethaan en fenolformaldehyde (PF) zijn ook goed overschilderbaar. Hierbij is ontvetten met oplosmiddel en schuren voldoende. Polyamiden (PA) zijn zeer moeilijk te schilderen. Vaak treden hier hechtingsproblemen op. Polymethylmetacrylaat (PMMA) en andere acrylaten zijn zonder speciale voorbehandeling van verf te voorzien.

   

  Afwerking
  Na de voorbehandeling kan de primer of grondlaag worden aangebracht. Bij veel kunststoffen is dit noodzakelijk. Hierna volgt eventueel een tussenlaag en tenslotte een toplaag. Vaak wordt als primer gebruik gemaakt van epoxy- of acrylaatdispersieverf. De voorkeur gaat overigens uit naar een tweecomponenten epoxy primer. Ter controle van de hechting wordt een proefvlak aanbevolen. Als tussen- en eindlaag wordt doorgaans acrylaatdispersieverf, alkyd- of polyurethancoating toegepast. Epoxy is niet geschikt als toplaag. Deze verkleurt en krijt op den duur.

  #36176

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  De nieuwe generatie afbijtmiddelen zijn niet meer op basis van gechloreerde producten zoals: dichloormethaan of methyleenchloride.
  Deze afbijtmiddelen alsmede die agressieve oplosmiddelen bevatten zijn niet op kunststoffen te gebruiken.
  De huidige zijn op basis van N-methylpyrrolidon (NMP), dibasic ester (DBE)eventueel versterkt met triethylacetaat.
  Vaak is de fa. Vliegendhart b.v. te Tiel de grootste producent
  van verfabijtmiddelen in Nederland.
  De afbijtmiddelen Bio Fluxaf Aqua, Vista F1 Turbo afbijtmiddel,
  D-Zolve 917 (Solvent Kleene Inc. USA) en mogelijk veel andere leveranciers hebben een afbijtmiddel die gebruikt kan worden op kunststof.
  Omdat de ene kunststof de andere niet is, blijt het verstandig om eerst een proefje op te zetten.

  #64989

  Bij toeval ontdekt.
  Latex muurverf is eenvoudig van kunststof kozijnen te verwijderen met nagellakremover.
  Goed met een kwast aanbrengen op de te verwijderen latex muurverf, en je poetst het eraf zonder de kunststof te beschadigen.
  Succes allemaal !

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen