Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 7 maanden, 2 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #67917

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Heeft isolatieglas na vijftien jaar nog wel zijn oorspronkelijke isolatiewaarde?

  Antwoord:

  Kenniscentrum Glas heeft het antwoord op deze vraag. ‘Aan ons wordt nog weleens de vraag gesteld of de Ug-waarde van isolerend dubbelglas met een argon gas gevulde spouw in de loop der tijd omhoog loopt en daarmee de isolerende werking van glas verslechtert. Op basis van de productnormen mag een maximaal gasverlies optreden van 1 procent per jaar.

  Het is dus inderdaad zo dat in de loop der tijd wat argon gas verloren gaat. Door de huidige hoogwaardige manier van gasvulling kunnen wij redelijkerwijs uitgaan van een gemiddelde gasvulling van 98 procent. Hiervan gaat dus maximaal 1 procent van het totale gasvolume per jaar verloren. Na 1 jaar is er dan nog 97,02 procent over.

  Het volgende jaar gaat er wederom maximaal 1 procent van het totaal verloren; dus 1 procent van 97,02 et cetera. De Ug-waarde van isolatieglas wordt berekend op basis van een 90 procent gasvulling en daarbij geldt een tolerantie van 5 procent. Dit houdt concreet in dat er na 15 jaar nog steeds een zodanige gasvulling aanwezig is dat de geclaimde Ug-waarde van toepassing is.

  Bovendien speelt het gasvolume geen grote rol in de Ug-waarde berekening: tussen glas met een volledig gasgevulde spouw en een niet-gasgevulde spouw zit een Ug-waarde verschil van circa 0,2 tot 0,3 W/m2K, afhankelijk van de spouwbreedte en emissiviteit van de gebruikte coating.’

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen