Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #71646
  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Graag wil ik een probleem voorleggen. In 2018 heb ik een nageïsoleerde halfsteens buitengevel, gestuukt met een cementgebonden pleister (geen pure cement), behandeld met de dampopen muurverf Sikkens Alphaloxan Flex. Het trasraam in anthraciet is behandeld met Sikkens Alphatex IQ mat (omdat deze niet te maken was in Loxan). Al snel werd de verf aan de noord- en zuidzijde aangevreten door slakken; het betrof hier alles boven het trasraam, dus alleen de Loxan. Heeft iemand hiermee gelijkwaardige ervaringen?

  Antwoord:
  Het toegepaste verfsysteem Sikkens Alphaloxan Flex biedt geen reden tot twijfel over kwaliteit of juiste keuze. Immers dit product is juist bedoeld als renovatieverf voor pleisters op na-geïsoleerde buitengevels. Het is ook geschikt voor ruwe gepleisterde ondergronden, pleisters die haarscheurtjes vertonen en metselwerk, zo geeft Sikkens aan. Het trasraam, geschilderd in de kleur anthraciet met Sikkens Alphatex IQ, mat lijkt een minder voor de hand liggende keuze voor deze toepassing. Dit product is minder dampopen (μd CO2: 190 m. μd H2O: 0,04 m.)

  Alphaloxan Flex is juist sterk waterdampdoorlatend μd CO2: 0,1 m (twee lagen). μd H2O: 0,02 m (twee lagen). Nageïsoleerde buitengevels hebben meestal geen ventilatie meer in de spouw. Iets wat overigens bouwfysisch beslist geen problemen hoeft te geven. Wel kan optrekkend vocht leiden tot verhoogde vochtgehalten in de constructie, ter hoogte van het trasraam. Vochtmetingen kunnen dit mogelijk bevestigen. Dit kan tot problemen leiden met het verfsysteem in de vorm van onthechting en/of blaarvorming. Dat slakken muurverf aanvreten is mogelijk en komt voor. Het hoge vochtgehalte kan daarbij meespelen. Het is niet waarschijnlijk dat dit aan Alphatex IQ ligt. Immers, dan zou landelijk deze schade zeer veel voorkomen en dat is ons niet bekend.

  #72138
  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Ben de mening toegedaan dat de oorzaak gelegen moet zijn in: doordat er steeds meer biobased grondstoffen worden toegepast in de huidige verfproducten zoals plantaardige oliën en de consistentie van het product.
  Mijn verwachting is dat het verschijnsel zich steeds meer zal manifesteren.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen