Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Schilderwerk Plus 7 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #66572

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Als schilders- en glaszettersbedrijf zien wij het in de dagelijkse praktijk regelmatig gebeuren dat beglazingskit door slakken wordt opgegeten. Wat te doen om dit te voorkomen?

  Antwoord:
  Desgevraagd komt Kenniscentrum Glas met een antwoord hierop: Beglazingskitten en ongedierte vormen een slechte combinatie, zeker als het slakken betreft. Slakken kunnen kitvoegen van MS polymeren, maar ook andere beglazingskitten, aantasten. Testen hebben dit ook aangetoond. Het overschilderen van de kit heeft daarop geen invloed, de slakken zien dat als een heerlijk voorafje.

  Maar wat er aan te doen? Hardere kitsoorten toepassen lijkt misschien een oplossing, maar zo’n kit voldoet vaak niet meer aan de eisen met betrekking tot noodzakelijke elasticiteit. Immers de kit moet ook bewegingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld windbelasting, en uitzetting en krimp kunnen opvangen.

  Brochure

  Het voorkomen van kitschade lijkt in de praktijk lastig. Regelmatig inspecteren en schoonmaken zijn daarbij belangrijke voorwaarden. De brochure Onderhoud Advies Dubbel Glas-systemen (OAD 2011) geeft hiervoor ook adviezen, inclusief maatregelen om eventuele schade te verhelpen. In ieder geval moet het kozijn algenvrij blijven. Voorkom bijvoorbeeld het aanbrengen van beplanting dicht in de buurt van de beglazing of kozijnen.

  Leveranciers van beglazingskitten besteden ook aandacht aan het slakkenprobleem. Zo ook de branche-organisatie VLK (Vereniging Lijmen en kitten): deze geeft in een speciale infosheet over ‘kitten en dieren’ vergelijkbare tips. In deze infosheets komen overigens niet alleen slakken voorbij, maar ook duiven, kippen, ratten en muizen.

  Daarin is onder andere te lezen dat slakken niet over een koperen ondergrond kruipen. Ze kunnen dus worden weggehouden met een (blanco) koperen draad. De factsheet is te downloaden op de website van de VLK: http://www.vlk.nu

   

   

  #69804

  Hallo Collega`s,

  Mijn oplossing hiervoor is de Sikaflex UV84.
  Al schijnt Bloem Sealants Oneseal een gewijzigde samenstelling te hebben die door de slakken niet aangetast te worden, zelf heb ik er(nog) geen ervaring mee.

  Vincent Kersten

  Schilderwerk Plus

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen