Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 3 maanden, 4 weken geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #72216

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij hebben de vraag gekregen een groot pand te schilderen. Tussen de ramen, deuren en kozijnen van hardhout zijn hier western red cedar gevelbetimmeringen toegepast. De betimmeringen zijn bij de bouw vermoedelijk behandeld met een mineraalachtig verfsysteem. De verflagen laten nu overal in schilfers los. Het geheel verweert en wordt wisselend bont. Hoe en waarmee kunnen we deze gevelbekleding het beste behandelen?

   

  Antwoord:
  Western red cedar is één van de meest duurzame naaldhoutsoorten ter wereld. Dat maakt het bijzonder geschikt voor buitentoepassingen. Western red cedar onderscheidt zich als naaldhout door zijn duurzaamheid en stabiliteit. Het krimpt en trekt nagenoeg niet, zodat vervorming praktisch uitgesloten is. De natuurlijke conserverende oliën in deze zachte harsvrije houtsoort maken het duurzaam (duurzaamheidsklasse II).

  Beschermen is technisch dan ook eigenlijk niet nodig. Toch wordt western red cedar regelmatig geschilderd. Met gebruikelijke dekkende watergedragen of alkyd verfproducten is dat geen probleem.

  Echter vooral bij toepassing van beitsen of bij toepassing van niet of weinig filmvormende producten kunnen bij western red cedar problemen ontstaan. Wanneer namelijk niet tijdig onderhoud wordt uitgevoerd, komt het hout op plaatsen bloot te liggen. Het hout verweert en vergrijst daar. Even schuren zoals bij normaal hout is bij western red cedar niet eenvoudig. Het hout is vaak vezelig en/of ruw. Mechanisch schuren moet sowieso, maar eigenlijk moet het oppervlak geheel worden weggeschuurd.

  In de praktijk lukt dat meestal niet. Het gevolg is eerder schades en verfonthechting. In dergelijke gevallen kun je het beste het hout gewoon schuren en niet behandelen. Herhaal dat eventueel na een aantal jaren. Alleen schuren is beter dan schilderen.

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen