Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 4 jaren, 3 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #49615

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:

  Wat kunt u als aanbeveling geven voor het overschilderen van metalen leuningen die met een poedercoating zijn behandeld? Het verwijderen en opnieuw met poedercoating behandelen heeft niet onze voorkeur.

  Antwoord:

  Er zijn veel verschillende poedercoatings, ofwel kunststof afwerklagen. PVC, epoxy, epoxy-polyester, polyurethan, PVDF, et cetera. Voor een uniform advies kan het beste als volgt te werk worden gegaan. Om een goed resultaat van een verfsysteem te bereiken, moet het oppervlak eerst stofvrij en schoon zijn. Het opruwen gebeurt veelal door nat of droog te schuren met een fijne korrel. Naast het verwijderen van de schuurstof is het van belang dat het oppervlak voor de afwerking volkomen droog is.

  Na de voorbehandeling kan de primer of grondlaag worden aangebracht. Bij veel kunststoffen is dit noodzakelijk. Hierna volgt eventueel een tussenlaag en tenslotte een toplaag. Vaak wordt als primer gebruikgemaakt van epoxy- of acrylaatdispersieverf. De voorkeur gaat overigens uit naar een tweecomponenten epoxyprimer. Ter controle van de hechting wordt een proefvlak aanbevolen. Als tussen- en eindlagen worden doorgaans acrylaatdispersieverf, alkyd- of polyurethancoating toegepast. Epoxy is niet geschikt als toplaag, omdat deze bij zonbelasting sterk verkleurt en verkrijt.

   

  #49879

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Het genoemde PVDF-poedercoat waarvan de volledige naam luidt: polyvinylideen(di)fluoride behoort tot de top van de poedercoatings. Deze fluorkoolstofpolymeer is vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt (gladheid) en zijn bestandheid tegen een grote hoeveelheid chemicaliën niet te behandelen zoals in het antwoord aangegeven.
  De ervaring heeft geleerd als een fluorkoolstofpolymeer poedercoating het begeeft
  dan is het te behandelen voorwerp aan vervanging toe.

  #50027

  Tom van Raaij
  Bijdrager

  Enkele verf-aanbieders hebben een speciale primer ontwikkeld voor metaal gecoat met PVDF. Bij Rust-Oleum hebben ze een PVDF primer, die getest is door onderzoeksinstituut ‘Coatings Research Institute’ en een uitstekende hechting geeft op zowel nieuw als verweerd PVDF. Details en testrapport staan op hun website.

  #50172

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Er mag op dit forum best merknamen genoemd worden dan hebben de lezers er ook wat aan.
  Of plaats anders een link, vindt de website van Rust-Oleum – zeker de Amerikaanse – wat rommelig en onoverzichtelijk overkomen.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen