Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 6 maanden, 1 week geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #70694

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Bij spuiten ontstaat overspray. Dit heb je met kwasten en rollen niet. Dat is dan toch veel gezonder voor mens en milieu?


  Antwoord:

  Uw opmerking is in feite juist. Verf moet zo doelmatig mogelijk worden gebruikt. Minder verspilling betekent in veel opzichten winst. Maar overspray is sterk te beperken. De spuittechniek kan het beste worden bepaald door vooraf proef te spuiten. Met behulp van een natte laagdiktemeter kan de te bereiken laagdikte bepaald worden.

  De dikte (viscositeit) van de verf en de spuitdruk moet zo nodig worden bijgesteld. Bij te dunne verf kan er meer nevel ontstaan. Een gelijkmatige laag met net voldoende laagdikte is het meest optimaal. Het is verder belangrijk om niet meer verf aan te maken dan nodig.

  Overspray moet zoveel mogelijk voorkomen worden door gebruik te maken van de juiste nozzle, spuitdruk en spuitafstand. De verfspuit mag daarbij niet te ver van het te spuiten object worden gehouden. Een afstand van 20-25 cm is normaal. Gebruik van een HVLP-spuitpistool bespaart ongeveer 20 procent verf. Gebruik je daarbij een bovenbeker spuitpistool dan kun je de beker helemaal leeg spuiten.

  Loodrecht op het object spuiten geeft minder overspray dan schuin spuiten. Boogbewegingen of slingeren met het spuitpistool geeft ook meer overspray. Spuiten vraagt vakmanschap maar kan zeker wedijveren met kwasten en rollen. Kwaststrepen of een top-dal effect wat de dekking negatief beïnvloed, heb je met spuiten niet. Het scheelt vaak een arbeidsgang en materiaal. Daarom krijgt juist spuiten de voorkeur.

  #70744

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Een correcte spuitafstand wordt bepaald door het spuitsysteem, zo is voor pneumatisch spuiten 15-20 cm en voor airles 25-35 cm een vuistregel. Hierin zijn de viscositeit van het type verf en druk waaronder wordt gespoten belangrijke parameters. De spuitafstand moet daarom van geval tot geval worden vastgesteld en dus vooraf worden uitgeprobeerd.
  Een goede spuitbeweging is eveneens noodzakelijk, zo zal zich bij een te beëindigen baanvlak of rand van het voorwerp gekomen de trekker/haan van het spuitrevolver loslaten om bij de daaropvolgende teruggaande slag de trekker weer over halen. Dit vereist veel oefening maar het
  trekker loslaten beperkt het verfverlies.
  Het airmix-spuiten (aircoat) bezit de mogelijkheid om met luchtsturing beter te vernevelen waardoor minder terugslag en overspray ontstaat.
  Spuitcabines dienen vanwege door gemeentelijke/landelijke overheid gestelde voorschriften zijn te
  voorzien van afzuigkanalen met oversprayfilters en muflers waardoor emissie tot een minimum wordt.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen