Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 1 jaar, 10 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #64216

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  We moeten voor een opdrachtgever een pand in de binnenstad compleet schilderen. Binnen betekent dit dat we ook in de kelder (niveau -1) de wanden moeten schilderen. De muren zijn hier van metselwerk en in het verleden ook gesausd. Er zitten echter vochtblaren op en er is sprake van behoorlijke vochtoverlast. Zie bijgaande foto. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

   

  Antwoord:
  Optrekkend bodemvocht bij muren (zie foto) vraagt voor het schilderen vaak nader onderzoek door een bouw­kundige. Het kan worden veroorzaakt door grondwater als gevolg van een hoge grondwaterstand. Maar het kan ook ontstaan door een lekke hemelwaterafvoer of door onjuiste drainage. Soms ligt de omliggende grond verkeerd en loopt het water naar de gevel. Via de spouw kan het dan de binnenmuur bereiken. Veranderingen in de tuin kunnen ook best de aanleiding zijn van vochtproblemen in muren. Ook een gemetselde bloembak kan problemen veroorzaken.

  Er zijn enke­le methoden om het optrekken van vocht te voorkomen. Bekend is de traditionele methode: het aanbren­gen van horizontale strippen lood, zink of pvc-folie. Ook probeert men het euvel wel te bestrijden met het plaatsen van luchtroosters. Dit blijken echter vaak lapmiddelen te zijn. De toevoer van optrekkend vocht is immers groter dan de verdampingscapaciteit.

  Een systeem dat de laatste decennia nogal naar voren treedt, is de injectie met chemische verhardingsstoffen. In voorgeboorde gaten – onder een hoek schuin naar binnen – wordt de vloeistof ingebracht (zie foto hieronder). Er ontstaat dan een verharding in de behandelde muurgedeelten, die op hun beurt hierdoor in ware isolatielagen veranderen, waardoor het optrekkend vocht de pas wordt afgesneden. Het voordeel is dat deze behandeling ook van binnenuit, op ieder niveau, kan plaats hebben.

   

  #64398

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Het scale aan oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan optrekkend in muren is eindeloos groot.
  Vaak zijn de oorzaken terug te voeren op ontwerp- en/of bouwfouten, bouwtechnische aanpassingen of wijzigingen tijdens het gebruik. In feite moet men deze eerst oplossen om vervolgens over te gaan tot een definitieve oplossing.
  Van de reeds genoemde methoden is er voor menigeen een minder bekende methode tegen optrekkend vocht, nl. die ‘kimverwarming’ wordt genoemd.
  Dit systeemvan Ecodynamisch Bouwen uit Landgraaf heeft al diverse oplossingen gebracht voor vochtproblemen. Dit niet alleen in monumentale panden, maar ook in nieuwbouwprojecten, musea, scholen en zorggebouwen. Zo zijn er inmiddels al een aantal monumenten van ‘kimverwarming’ voorzien zoals het voormalige kloostercomplex Abshoven in Munstergeleen.
  De ‘kimverwarming’ werkt op elektriciteit. Het systeem is ‘all electric.’ Ter hoogte van de kim, dat is het punt waarop de wand aansluit op de vloer, wordt een 40 watts parallelle stroomdraad rondom in de voeg gelegd. Met zijn constante temperatuur van tussen de 30 en 40 graden Celsius straalt de draad zijn warmte door naar zowel de wand als de vloer. De warmte blokkeert het optrekkende vocht en de kou, verwarmt tegelijkertijd de muur en de vloer, die de warmte afgeven aan de lucht.
  Andere methoden zoals: drainagesystemen, elektro-osmose en stralingskastjes zijn minder effectief dan men beweert. Vaak worden oplossingen uit het verleden gekopieerd, zonder dat vaststaat dat ze helpen of waarvan al lang is vastgesteld dat ze niet helpen.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen