Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Etienne Oldeman 2 jaren, 8 maanden geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #60382

  Etienne Oldeman
  Bijdrager

  Beste deskundigen,

  Vandaag een gevelreinigingsbedrijf woning uit 1938 laten beoordelen om de witte verf van 40 jaar geleden te laten verwijderen. Conclusie: zandstralen heeft geen zin. Verf zit er nog zeer goed op en de stenen zouden zwaar beschadigd worden.

  Reden verf verwijderen: woning kan niet geisoleerd worden omdat de huidige verf niet dampdoorlatend is.

  Wie heeft er ervaring met gevelreiniging?

  #60387

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte vraagsteller,

  Het klopt dat de buitenzijde van een gevel bij naïsolatie dampopen moet zijn. aan de warme binnenzijde moet een dampremmende laag zitten en aan de koude buitenzijde moet sprake zijn van een dampopen constructie. Gesloten dampdichte oude verflagen moeten dan verwijderd worden. Als het niet door stralen kan, dan is het gebruik van afbijtmiddelen een goede mogelijkheid. Peel-Away is bijvoorbeeld hierbij een welbeproefd verfafstroopsysteem.

  Werkwijze: Eerst de ondergrond vrijmaken van vuil en daarna kant en klaar Peel-Away pasta in een voldoende dikke laag aanbrengen. Vervolgens de aangebrachte pasta tegen verdamping afdekken met de bijgeleverde gelamineerde deken. De pasta voldoende inweektijd geven. En hierna de min of meer opgesteven pasta door met de ene hand de deken vast te houden en met de andere met behulp van een spatel of steekmes achter de Peel-Away af te steken. Vervolgens met een borstel de gevel met water schoon maken of reinigen met de Peel-Away clean machine (zie de documentatie). Neutraliseer hierna de schoongemaakte ondergrond door besproeien met pure normale huishoudazijn.

  Bescherm elk oppervlak dat niet gestript moet worden met polytheen en plakband. Bedek bestrating en tuin met board en leg er mogelijk kranten overheen. Draag gummi overschoenen zodat deze aan de rand van het werkgebied kunnen worden achtergelaten en vermijd dat residu over andere onbeschermde gedeeltes wordt verspreid. Test eerst een klein stukje, representatief voor het gehele oppervlak, om u ervan te verzekeren dat u tevreden over het resultaat zult zijn.

  #60390

  Etienne Oldeman
  Bijdrager

  Beste redactie,

  Dank voor de nuttige informatie.

  Groet,
  Etienne Oldeman

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen