Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 6 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 9 maanden, 4 weken geleden.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #61562

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij hebben een woning uit 1938, waarvan we de witte verf van 40 jaar geleden van de gevel willen verwijderen. Reden: het pand kan nu niet worden geïsoleerd omdat de huidige verf niet dampdoorlatend is. Zandstralen heeft geen zin. De verf zit nog zeer goed op de stenen en deze zouden door zandstralen zwaar beschadigd kunnen worden. Wat is een goede aanpak voor de verfverwijdering van de gevel?

  Antwoord:
  Het klopt dat de buitenzijde van een gevel bij na-isolatie dampopen moet zijn. Aan de warme binnenzijde moet een dampremmende laag zitten en aan de koude buitenzijde moet sprake zijn van een dampopen constructie. Gesloten, dampdichte oude verflagen moeten daarom dan ook worden verwijderd. Als het niet door stralen kan, dan is het gebruik van afbijtmiddelen een goede mogelijkheid. Peel-Away is bijvoorbeeld hierbij een welbeproefd verfafstroopsysteem. Eerst de ondergrond vrijmaken van vuil en daarna kant en klare Peel-Away pasta in een voldoende dikke laag aanbrengen.

  Vervolgens de aangebrachte pasta tegen verdamping afdekken met de bijgeleverde gelamineerde deken. De pasta voldoende inweektijd geven. En hierna de min of meer opgesteven pasta met spatel of steekmes af steken. Vervolgens met een borstel de gevel met water schoon maken of reinigen met de Peel-Away clean machine.
  Neutraliseer hierna de schoongemaakte ondergrond door deze te besproeien met pure normale huishoudazijn.

  Bescherm elk oppervlak dat niet gestript moet worden met polytheen en plakband. Bedek bestrating en tuin met board en leg er mogelijk kranten overheen. Draag gummi overschoenen zodat deze aan de rand van het werkgebied kunnen worden achtergelaten en vermijd dat residu over andere onbeschermde gedeeltes wordt verspreid. Test eerst een klein stukje, representatief voor het gehele oppervlak, om u ervan te verzekeren dat u tevreden over het resultaat zult zijn.

  Het Peel Away-systeem.

  #62422

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Buiten beschouwing latende dat zandstralen met kwartshoudend zand niet tot de mogelijkheden behoort i.v.m. het zandstraal verbod van 1967 in open straalsystemen kan men met zand waarbij wordt gebruik gemaakt van kwartsvrij zoals: garnet, olivine, zirkoonzand, chromiet zand een fijn en mooi gestraald oppervlak krijgen dit afhankelijk van de zeefmaat van het zand.
  Door afstemming van de parameters zoals korrelgrootte straalmiddel, straalhoek en afstand nozzle tot de ondergrond, juiste straaldruk deze met oordeeldeskundigheid in de praktijk toe te passen is met stralen een geschiktere ondergrond te creëren dan met een chemisch afbijtmiddel.
  Een alternatief zou kunnen zijn het Ice-Blast reinigen, in 2004 bestond deze mogelijkheid nog niet maar omdat de ontwikkeling niet heeft stilgestaan op dit gebied kan dit weleens een adequate oplossing betekenen. website: http://www.mourik.com.
  Omdat ieder probleem zijn eigen oplosssing vraagt is de werkelijke staat van de gevel en de verwijderen verflaag uitvoering bepalend.

  #69666

  Arjan Mosselaar
  Bijdrager

  Wij zitten met exact hetzelfde probleem er is al een bedrijf langs geweest om het d.m.v. stomen eraf te halen met weinig resultaat ook is er een bedrijf geweest om een proefstuk te zetten d.m.v. stralen grof stralen beschadigd de gevelsteen en soft stralen haalt de eerste verflaag er niet af.

  ik ben benieuwd hoe de topicstarter dit probleem opgelost heeft.
  of er nog andere opties zijn om dit te verwijderen.

  #69670

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  Van hieruit is niet te beoordelen of het straalbedrijf wel de nodige deskundigheid bezit van de huidige ter beschikking staande straaltechnieken.
  Zoals u wel zult weten zijn ook niet alle schildersbedrijven gelijk in kwaliteit en kennis.
  Er zijn erg veel zgn. soft straalmiddelen om hierin een keuze te maken vereist wel
  de nodige deskundigheid en ervaring. Een leverancier hiervan is de Fa. Leering
  in Hengelo.
  In 2003 is een verbeterde straaltechniek van het MicroNevelstralen op de markt gekomen van Remmers met de naam Alkutex Rotec. Op de laatste Renovatiebeurs vernomen dat hierop weer een verbeterde uitvoering op bestaat.
  Andere mogelijkheden zijn het droogijsstralen of het spongejetstralen, dit geeft wel erg veel lawaai bij het stralen.
  Het is heel verstandig – zoals u zelf al schreef – een proefstukje te stralen en/of de straaltechniek wel praktisch uitvoerbaar voor het bedoelde object.
  Ook de hardheid van de steensoort is hier bij belangrijk.

  #69808

  Leon Martens
  Bijdrager

  Hoe lang blijft dampdichte verf dampdicht, het lijkt mij dat deze systemen na verloop van tijd ook verpoederen. Is er geen methode om te controleren hoe dampdicht het verfsysteem in werkelijkheid nog is?

  #69809

  Arjan Mosselaar
  Bijdrager

  op dit moment probeer ik daar mensen voor te zoeken ik dacht nml. ook misschien is er wel een dampopen verf gebruikt. maar dat valt ook nog niet mee, er wordt op internet niets over aangeboden.

  ik heb het nu via de verfgroothandel geprobeerd maar die willen een particulier niet helpen.

  op het moment weet ik het ff niet meer zo goed wat te doen.

  #69810

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  De waterdampdoorlatendheid van verflagen wordt meestal gravimetrisch bepaald volgens de zgn. Payne Cup methode, Het principe van die methode is eenvoudig.
  Een losse verffilm wordt op de opening van een klein meetvat (de Payne Cup) bestigd. In het vaatje bevindt zich water, een verzadigde zoutoplossing die een bekende waterdampdruk geeft, of een droogmiddel. Het vaatje met de verffilm erop wordt in een ruimte geplaatst waarin een bepaalde dampspanning heerst, verschillend van die in het vaatje.
  Op geregelde tijden wordt het gewicht van het vaatje bepaald. Wanneer na een aantal dagen de gewichtsverandering een constante snelheid heeft bereikt wordt de waterdampdoorlatendheid W berekend met een formule (wel bekend, echter hier niet te geven).
  De aldus bepaalde waterdampdoorlatend wordt meestal opgegeven in g(m2.24h) met vermelding van de meetomstandigheden (relatieve vochtigheid aan weerszijden van de verffilm, de dikte en temperatuur.
  De methode wordt voorgeschreven in diverse normen, waar wordt uitgegaan van een vrije verffilm.
  Verder kan nog worden vermeld dat het vochttransport bij verflagen voor een belangrijk deel langs het grensvlak/bindmiddel plaatsvindt.
  De pigment volumeconcentratie (PVC) speelt in dit opzicht een belangrijke rol. Muurverven bevatten een hoog PVC variabel van 30 tot 90 %.
  Buiten genoemde (Payne) cupmethode zijn er vlg. mij geen simpelere.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen