Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 1 week, 3 dagen geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #61562

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Wij hebben een woning uit 1938, waarvan we de witte verf van 40 jaar geleden van de gevel willen verwijderen. Reden: het pand kan nu niet worden geïsoleerd omdat de huidige verf niet dampdoorlatend is. Zandstralen heeft geen zin. De verf zit nog zeer goed op de stenen en deze zouden door zandstralen zwaar beschadigd kunnen worden. Wat is een goede aanpak voor de verfverwijdering van de gevel?

  Antwoord:
  Het klopt dat de buitenzijde van een gevel bij na-isolatie dampopen moet zijn. Aan de warme binnenzijde moet een dampremmende laag zitten en aan de koude buitenzijde moet sprake zijn van een dampopen constructie. Gesloten, dampdichte oude verflagen moeten daarom dan ook worden verwijderd. Als het niet door stralen kan, dan is het gebruik van afbijtmiddelen een goede mogelijkheid. Peel-Away is bijvoorbeeld hierbij een welbeproefd verfafstroopsysteem. Eerst de ondergrond vrijmaken van vuil en daarna kant en klare Peel-Away pasta in een voldoende dikke laag aanbrengen.

  Vervolgens de aangebrachte pasta tegen verdamping afdekken met de bijgeleverde gelamineerde deken. De pasta voldoende inweektijd geven. En hierna de min of meer opgesteven pasta met spatel of steekmes af steken. Vervolgens met een borstel de gevel met water schoon maken of reinigen met de Peel-Away clean machine.
  Neutraliseer hierna de schoongemaakte ondergrond door deze te besproeien met pure normale huishoudazijn.

  Bescherm elk oppervlak dat niet gestript moet worden met polytheen en plakband. Bedek bestrating en tuin met board en leg er mogelijk kranten overheen. Draag gummi overschoenen zodat deze aan de rand van het werkgebied kunnen worden achtergelaten en vermijd dat residu over andere onbeschermde gedeeltes wordt verspreid. Test eerst een klein stukje, representatief voor het gehele oppervlak, om u ervan te verzekeren dat u tevreden over het resultaat zult zijn.

  Het Peel Away-systeem.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven