Ga naar hoofdinhoud
« Vragen

Muren Keimen in koude periode

Minerale ondergrond

Vraag:

Schilders zijn medio februari bij onze woningen begonnen met het schilderen van buitenmuren. Dit gebeurt met een mineraal verfsysteem. Ze treffen tot nu toe redelijk weer, maar ‘s nachts daalt de temperatuur soms tot beneden het vriespunt. Wij hebben het gevoel dat dit niet goed is voor de verfkwaliteit. Dit gevoel wordt versterkt doordat op plaatsen nu witte uitslag zichtbaar is. U kunt dat duidelijk zien op de meegestuurde foto.

Antwoord:
Het schilderen van buitenmuren met watergedragen verven in november tot en met maart is in technische zin niet aan te bevelen. De buitentemperatuur speelt hierbij een belangrijke rol. Watergedragen (muur)verven zijn na een dag drogen nog niet droog. Voor het gevoel is de verflaag droog, maar er zit vaak nog een beetje vocht in de film. Bij doorharding bij temperaturen beneden de filmvormingstemperatuur kan dit een schadelijk effect hebben op de kwaliteit van de verflaag.
 
Het optreden van witte uitslag kan kalk of zout zijn. Dit duidt op onvoldoende gereinigde ondergronden en op natte ondergronden. In de afgelopen periode is er veel neerslag gevallen. Muren zijn dan ook nat. Natte of te vochtige muren schilderen, is niet juist en kan ook leiden tot schade. Het beste is het werk stil te leggen en pas door te gaan wanneer de temperaturen overdag wat hoger zijn, bijvoorbeeld een graad of 10 en een nachttemperatuur van 6 á 7 graden Celsius of hoger. Raadpleeg sowieso de leverancier en vraag ook deze partij om advies.


Deel via:

Heeft u zelf een vraag? Stuur deze dan hier in

7 reacties op “Muren Keimen in koude periode

  • Marco Bergamin

    Wie zo een werk doet in februari is al tekniesh gezin geen vakman, maar ik vragen hoe veel voor m2 heft betaald? goedkoop is niet altijd de beste oplossing zeker in het schilderwerk als u kwaliteit wil hebben.

  • K.A. de Bok

    Vorige week zijn bij ons in Workum eveneens buiten schilderwerkzaamheden uitgevoerd bij min 2 graden onder nul.
    De aannemer gaf aan dat de onderaannemer ( schildersbedrijf ) hier zijn verantwoordelijheid in kent, en wij ons geen zorgen over de garantie / kwaliteit hoefden te maken. Het zonnetje komt er ’s middags bij en dan kan het geen kwaad. Dit schept ons enige zorg. Wat is jullie advies?

  • Marco Bergamin

    T.a.v.: K.A. de Bok

    Beter wachten of met steiger en zijl alles afdekken en verwarmen, maar dat is ook niet echt goedkoop….

  • Klaas de Wit

    Het aanbrengen van (keim)mineraalverven mogen niet in de zon verwerkt worden, niet op warme muren en ook niet als er kans is op nachtvorst.
    Het is een vereiste dat de ondergrond niet nat is en niet al te glad. Op een deugdelijke ondergrond aangebracht zal een goede mineraalverf het jarenlang uithouden en vragen nauwelijks onderhoud.
    Ik denk dat de vragensteller het heeft over een product dat op basis is van kiezelsol en kaliumsilicaat wat heel
    dicht tegen waterglas aanzit maar minder versteent. Zie artikel ‘Keim gaat strijd aan met NOx’ , ESB van 14 juni 2007 nr. 11-12, p. 18-19.
    Dit product is onlangs nog toegepast in Eindhoven in de wijk VoltaGalvani.
    Zie artikel ‘ Silicaatverf geeft eigentijds hof mediterrane sfeer’ , Cobouw nr. 192 van woensdag 30 okt. 2013, p. 11.

  • Rudy

    Bij onze nieuwbouw woning zijn 4 jaar geleden alle buitengevels gekeimd met Unilit 15P1 hydraulische kalkmortel, kleur Ivory van strikolith.

    Het resultaat ziet er niet uit. Met name in vochtige perioden worden de muren geel. Op meerdere plaatsen zelf diep gele plekken.

    Wat kun je hieraan doen? Kun je hier een nieuwe laag opsmeren maar dan met een goed product? Zo ja, welk product zou dit dan zijn?

  • A. Doorn

    Beste Rudy, Unilit 15P1 is geen keim of minerale verf maar een kaleimortel en vlekvorming na regen hoort bij dit type product. In de praktijk wordt daarom ook vaak de combinatie 1x kalei en 2x keim toegepast in plaats van de kalei op kleur aan te brengen.

    Je kunt het dus voorkomen door een minerale verf aan te laten brengen, die de muur dichtzet voor intreding van vocht maar damp-open houdt. Raadpleeg hiervoor een vakschilder of een van de fabrikanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.