Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Redactie 6 maanden, 3 weken geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #67385

  Vraag 1.
  Een deel van de buitengevel van ons huis is bekleed met multiplex platen. Het huis is in 2004 opgeleverd en het advies was om om het jaar de platen te lakken.
  Ondertussen is dat 7x gebeurd.
  Is er een maximum aan het aantal keren dat multiplex platen kunnen worden overschilderd met de voorgeschreven blanke (met een tikje kleur) lak?

  Vraag 2:
  Op één van bedoelde panelen zijn er blazen ontstaan (er was een plastic zak tegenaan gewaaid bij zeer warm en zonnig weer. De laatste drie of vier laklagen zijn er daardoor afgegaan.
  Er ontstaat daardoor kleursverschil.
  Helemaal kaal halen en opnieuw beginnen?

  #67407

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Geachte heer, hierbij ons antwoord: Vraag 1: Wanneer multiplex panelen goed geventileerd geplaatst zijn kunnen deze panelen vrijwel onbeperkt gelakt worden. Hier is geen (vuist)regel voor. Zijn de panelen niet goed geplaatst, dan kan er blaarvorming en kunnen er schades ontstaan. In dat geval is het beter om de panelen geventileerd te herplaatsen dan om de laklagen te verwijderen en opnieuw te lakken.

   

  Vraag 2:

  Op één van bedoelde panelen zijn er blazen ontstaan (er was een plastic zak tegenaan gewaaid bij zeer warm en zonnig weer. De laatste drie of vier laklagen zijn er daardoor afgegaan. Er ontstaat daardoor kleurverschil. Helemaal kaal halen en opnieuw beginnen?

  Bij kleurverschillen is het verwijderen van oude laklagen het beste. Hierna opnieuw enkele lagen aanbrengen. Alternatief is schoonmaken, opruwen en hierna dekkend behandelen.

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen