Hartelijk welkom op het Forum van Schildersvak.nl, waar professionals in de schilders- en onderhoudsbranche over allerlei onderwerpen discussiëren die met het vak of de branche te maken hebben. Ook hier te vinden, de ‘Vraagbaak‘: verftechnische vragen die door een herkenbare expert worden beantwoord.

Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Klaas de Wit 1 jaar geleden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #60512

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Vraag:
  Ons schildersbedrijf heeft bij een complex met appartementen klachten gekregen over het ontstaan van lekstrepen op de verf. Het complex hebben we enkele maanden geleden van buiten geschilderd. Verschillende bewoners hebben over de lekstrepen geklaagd en door de Vereniging van Eigenaren worden wij hier nu op aangesproken. Eerder had men hier geen last van. Weet u wat de mogelijke oorzaak hiervan kan zijn?

  Antwoord:
  Lekstrepen op verf ontstaan vaak bij recent uitgevoerd schilderwerk. Meestal onder daarboven gesitueerde beglazing of panelen. Vóór uitvoering van het schilderwerk zijn in dat geval meestal de ramen niet gelapt. Als dan na pas uitgevoerd schilderwerk regenwater met vuil van het glas langs het oppervlak stroomt en met vuil opdroogt, dan kan het in de verflaag trekken. Verse verflagen, watergedragen of terpentine verdunbaar zijn hier gevoelig voor.

  Vooral alkyds en hoogglans verven zijn in dit opzicht kwetsbaar. Deze verven hebben een lagere oppervlaktespanning. Sporen van regenwater laten hierop – na verdamping – vuil achter. Dit vuil wordt vervolgens opgenomen in het bindmiddel. Vooral niet goed uitgeharde verflagen zijn gevoelig. Omdat alkyds traag drogen, met name bij lage temperaturen, zie je hier lekstrepen. Het is dan ook handig vóór uitvoering van schilderwerk ook het glas en het omliggend werk even schoon te maken.

  #60748

  Redactie
  Sleutelbeheerder

  Ik ken het probleem van lekstrpen op verf en de oorzaak is m.i. juist, echter u hebt geen oplossing aangedragen om deze lekstrepen te verwijderen, heer Dijkstra.
  En deze oplossing heb ik wel gevonden uit eigen ervaring. Wat is nl. het geval :

  In de zomer van 2015 werd ons huis weer geschilderd.Echter na verloop
  van tijd waren op onze achterdeur, die bestond uit 3 delen glas en delen
  houten elementen, ook deze lekstrepen aanwezig.

  Het schildersbedrijf heeft dit beoordeeld en vond ook, dat dit niet kon.Met een speciaal reinigingsmiddel van de verffabrikant is geprobeerd deze lekstrepen te verwijderen. Dit is niet gelukt, de lekstrepen gingen er niet af,ook niet na verloop van enkele weken.

  Het schildersbedrijf stelde toen voor deze deur opnieuw te schilderen in de gebroken witte kleur. Toen heb ik het zelf eerst eens geprobeerd met een product, waar ik veel zaken en onderdelen al mee schoon heb kunnen krijgen, namelijk Dasty ontvetter (verkrijgbaar bij de Wibra) Het is een wondermiddel, alles wordt weer schoon en ook vaak in de oorspronkelijke kleur.

  Toen ik ook onze buitendeur behandelde met Dasty (inspuiten vanuit de flacon) en vervolgens met een natte doek erover, waren alle strepen direct weg. Wel even naspoelen met schoon water om aantasting van de verf te voorkomen en vervolgens droog maken.

  Het leek erop, dat er nooit lekstrepen hebben opgezeten en ook de verf was niet aangetast. Ook nadien kwamen ze niet terug.

  Ik heb de uitvoerder van het schildersbedrijf hierover ingelicht en hij kwam kijken naar het resultaat. Vanaf dat moment gebruikt het schildersbedrijf bij deze lekstrepen steeds deze oplossing tot volle tevredenheid.Het schildersbedrijf was heel blij met deze oplossing.

  Vriendelijke groet,

  Hennie Holtmaat

  #60982

  Klaas de Wit
  Bijdrager

  De firma Novatio Holland heeft een breedspectrumreiniger voor het verwijderen van lekstrepenl met nog een aantal performance onder de naam OriginalFix GlassFoam.
  Zie voor meer informatie Eisma’s Schildersblad (119) ’17 nr, 4 (11 april), p. 50 en anders http://www.novatioholland.nl.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

U moet inloggen om deel te nemen binnen het forum.

Direct inloggen